Foto: Ranko Suvar / CROPIX

ZA SVE KRIV PLENKOVIĆ? Čak i Poljska prstom upire u Hrvatsku: ‘Sve se pretvorilo u lakrdiju. A zašto? Zbog bure u čaši vode’

Autor: Ivana Jurišić

Nakon dvije godine snažnog rasta, pred Hrvatskom su teški dani. Svjetska banka je u svojim najnovijim prognozama objavila kako će hrvatsko gospodarstvo u 2023. godini porasti za 0,8 posto, prepolovivši procjenu rasta iz listopada kada je bilo rečeno kako će rasti 1,8 posto.

Loša je to vijest za Andreja Plenkovića i njegovu vladu koji su i ovako pritisnuti problemima koji su Hrvatsku pogodili u prvim tjednima ulaska u eurozonu.

Koliko ćemo plaćati energiju u travnju?

Posljednje dvije godine može se reći kako je Plenkovića pomilovala sreća. Visoka inflacija, snažan rast BDP-a i visoke cijene energenata pomogle su brzom punjenu državnog proračuna.

Prognoze Svjetske banke i situacija na terenu pokazuju kako nas u 2023. očekuje nešto drugačiji scenarij. Jedanaest dana nakon uvođenja eura, građani su već pokazali kako će barem sljedećih nekoliko mjeseci okrenuti svaku kunu kako ne bi trošili više nego što bi trebali. Pred premijerom su uistinu teški dani.

Jedan od većih problema su cijene energije. Odlukom Vlade iz listopada ove godine cijena prirodnog plina proizvedenog u Hrvatskoj fiksirana je na 48 eura za megavatsat sve do ožujka 2024. Što se tiče važećih cijena plina u javnoj usluzi za kućanstva, Hrvatska energetska regulatorna agencije (HERA) je do kraja ožujka iduće godina utvrdila cijenu od 54 eura za megavatsat.

Ipak, to neće trajati vječno. Domaći opskrbljivači i trgovci plinom opskrbljuju se na vanjskom tržištu gdje su cijene ipak više (iako ne toliko koliko su bile nakon ruske invazije na Ukrajinu). Uz slabije punjenje državnog proračuna, hoće li Plenkovićeva Vlada i dalje moći nastaviti u istom smjeru kao što je bilo prošle godine.

Državna intervencija mora biti kratka

Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako je to nemoguće.




“Jasno je kako u 2023. neće biti dovoljno novaca za sve vladine intervencije. Osobito se tu misli na cijene energenata. Državna intervencija, ako je potreba, mora biti kratkotrajna i učinkovita, poput one za vrijeme COVID krize. Država koja intervenira na dugi rok, privikava ekonomske aktere na te intervencije i njima se smanjuje učinkovitost. Već smo vidjeli rezultate takvih intervencija u poljoprivredi, brodogradnji”, upozorava Novotny.

Analitičar upozorava kako je došlo vrijeme da ekonomski akteri počnu štedjeti kao što se dogodilo u Njemačkoj koja se dobro prilagodila na ekonomski šok.

“Oni su iznad svih očekivanja počeli efikasnije koristiti energiju, a ista stvar se mora dogoditi i u Hrvatskoj. Ako je cijene energije i komunalnih usluga niska, građani nemaju razloga štedjeti”, kaže Novotny.




Tržište će prije ili kasnije iznivelirati cijene

Komentirao je i premijerove prijetnje trgovcima kako do petka imaju vremena vratiti cijene na one od 31. siječnja.

“Vlada nepotrebno koristi svoj politički kapital. Dogodilo se to da nakon dobro pripremljenog tehničkog uvođenja eura, sada cijela Europa priča o reakciji Andreja Plenkovića. Eto i Poljska prstom upire u Hrvatsku kao razlog zašto neće uvesti euro. A što se dogodilo? Dogodila se bura u čaši vode”, kazuje Novotny.

Ekonomist objašnjava kako pojedinačni slučajevi neopravdanog dizanja cijena ne mogu biti razlog za ovakvu reakciju Vlade.

“Dizanje cijena je bilo, ali to nije razlog za ovakvu reakciju. Tržište će prije ili kasnije iznivelirati cijene. Umjesto ovakvih reakcija, HNB je trebao napraviti istraživanje utjecaja uvođenja eura. Umjesto toga, zbog nekih koji se već dulje opiru euru, cijela reforma se pretvorila u lakrdiju. Nažalost, Vlada je prihvatila taj diskurs i počela prijetiti poduzetnicima”, objašnjava analitičar.

Ističe kako će se situacija ipak smiriti u sljedećim mjesecima jer je to prije svega političko, a ne ekonomsko pitanje.

“Ekonomija ima svoju dinamiku. U kafiću na Trešnjevci gdje ja pijem kavu, cijene je ostala ista. Mnogi zaboravljaju kako je pred Božić i riba bila 200 posto skuplja, pa joj se sad cijena vratila na normalnu. U tržišnoj ekonomiji poput naše nema ograničavanja cijena tako da ova Plenkovićeva prijetnja nema nikakvog smisla”, zaključuje Novotny.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.