Foto: Pixabay

Vrijednost nekretnine može pasti za samo godinu dana: Evo kako to jednostavno izbjeći

Autor: M.D.

Imati vlastitu nekretninu donosi neke prednosti u životu. Uvijek ju je moguće ostaviti djeci ili prodati za određenu, u posljednje vrijeme pozamašnu svotu. Cijene nekretnina su u posljednje vrijeme rasle diljem Europe, a statistike pokazuju ponajviše u Hrvatskoj.

Brojni su potencijalni kupci nekretnina zgroženi pojedinim oglasima koji se pojavljuju. Tako smo nedavno pisali o oglasu za stan u Zagrebu, kojeg je vlasnik prodavao za 275.000 eura, iako ga je prije četiri godine platio svega 98.000 eura.

Kako svaka roba ima svoju cijenu, pa i kupca, određivanje cijene nekretnine je u Hrvatskoj, mahom subjektivno, osim ako vlasnici ne angažiraju agenta za nekretnine, a kupci ne podignu kredit u banci. U tom slučaju agenti, odnosno procjenitelji banke određuju cijenu nekretnine. No, postoji mnoštvo kriterija po kojima se cijena zapravo formira.

Foto: Thomas Koehler/Guliver

Povećanje vrijednosti

“Iako većina vlasnika ima cilj povećati vrijednost svojih domova, nekoliko radnji može imati štetan učinak, uzrokujući njihov pad vrijednosti u manje od godinu dana”, rekao je za Yahoo!Finance agent za nekretnine s Floride, Josh Dotoli.

On uvijek potiče svoje klijente da povećaju vrijednost nekretnina kako bi dobili što više novca. No, ljudi jednostavno rade neke ključne pogreške poput zanemarivanja održavanja. Čak i najsitniji problem s vremenom može postati velik i time smanjiti vrijednost kuće ili stana te još izbiti novac iz džepa vlasnika.

“Izbjegavanje rješavanja nužnih popravaka i održavanja može brzo narušiti vrijednost doma. To uključuje ignoriranje curenja, oštećenog krovišta i problema s vodom ili strujom. Zanemarivanje održavanja može s vremenom dovesti do značajnijih i skupljih problema”, rekao je Dotoli.

Foto: Pexels

Ne valja pretjerivati, ni zanemarivati

Pri kupnji stana, naročito u stambenim zgradama, svatko želi dobiveni prostor maksimalno prilagoditi sebi i svojim potrebama. No, neki pretjeraju u renovacijama, što također može utjecati na cijenu nekretnine pri eventualnoj prodaji.
“Visoko personalizirane renovacije ili dizajnerski izbori, kao što su jedinstvene boje, nekonvencionalni rasporedi ili vrlo nišne značajke, mogu ograničiti privlačnost vašeg doma potencijalnim kupcima. Važno je pronaći ravnotežu između osobnog stila i privlačnosti na širokom tržištu”, rekao je agent za nekretnine.

Treba paziti i na prvi dojam. Zanemarivanje vanjskog izgleda, oronula fasada, nepokošena trava ili neuredan haustor mogli bi odvratiti potencijalne kupce od toga da uđu u nečiji dom, tvrdi Dotoli i dodaje da u popravljanju dojma ne pomaže ni sređivanje problema po principu “uradi sam”, praćenjem videa s YouTubea ili TikToka.

“Projekti ‘uradi sam’ mogu uštedjeti novac, no loše izvedena obnova može smanjiti vrijednost doma. Neodgovarajuća izrada ili, recimo, loša obrada kutova mogu dovesti do problema koji zahtijevaju skupe popravke”, tvrdi Dotoli.
Za svega 12 tisuća eura kupio je nevjerojatnu kuću: ‘Bio sam svuda u Europi, ali ovo me privuklo’

I cijena je bitna

Osim održavanja i pažljivog izvođenja radova, vlasnici nekretnina bi trebali voditi računa o tome da one budu ekološki učinkovite. Pritom, savjetuje agent, cijenu bitno ruši izbjegavanje postavljanja nove izolacije, prozora ili sustava grijanja i hlađenja, kao i ilegalna gradnja.

“Izgradnja dodataka ili građevina bez potrebnih dozvola može dovesti do pravnih i financijskih problema. Nedozvoljeni rad može smanjiti vrijednost doma i učiniti prodaju izazovnom”, tvrdi Dotoli.

Posebno bitna stavka, koja osobito često ruši cijenu i u Hrvatskoj, jest pretjerivanje s cijenom. Dotoli tvrdi da cijenu ne treba umanjivati, ali je ne treba niti nerealno uvećavati, jer bi tako nekretnina mogla ostati dulje u oglasniku.

“Postavljanje nerealno visoke tražene cijene može odvratiti potencijalne kupce i dovesti do toga da nekretnina posustane na tržištu, što u konačnici smanjuje njezinu percipiranu vrijednost”, ustvrdio je Dotoli dodavši da zbog svih navedenih razloga cijena nekretnine može drastično pasti u samo godinu dana.

Kupio kuću za sitniš, a zaradit će 18 milijuna eura: Evo koja je stvar bila presudna

Vrijedi i za najam

Slični principi vrijede i za najam kuća i stanova. Agenti za nekretnine tvrde da bi samo poboljšavanje stanja nekretnina moglo povećati njihovu atraktivnost, a time i ponudu na tržištu. U Hrvatskoj su cijene najma visoke, jer nema dovoljno dostupnih nekretnina.

“Svakome tko se odluči baviti dugoročnim najmom, sugeriramo neka planira redovne servise, investicije u kozmetičko uređenje, ali i modernizaciju opreme i fiksnih komponenti nekretnine. Potrebna su i određena sredstva za investicijsko održavanje koje tereti vlasnika. Sve ono što je fiksna komponenta nekretnine, instalacije, krovište, kanalizacija, kao i popravci opreme koji nisu nastali nepažnjom ili neodržavanjem od strane najmoprimca, odgovornost su vlasnika i financijski terete njih. Vlasnik plaća i porez na dohodak od imovine, a stopa ovisi o prebivalištu. Ako vlasnik surađuje s agencijom, plaća i proviziju nakon što mu agencija pronađe najmoprimca”, tvrdi agentica za nekretnine Lana Mihaljinac Knežević.

Uz to, cijene najma ili kupnje, osim uređenosti nekretnine, ovise o lokaciji, mikrolokaciji, uređenosti nekretnine i zgrade, blizini javnog prijevoza i ostalih sadržaja. Na cijenu može utjecati i postojanje lifta u visokim zgrada, posjedovanje dodatnih prostorija poput spremišta u podrumu ili velike terase, ali i kat na kojem se stan nalazi.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.