Foto: Pixabay

VRIJEDNOST DIONICA OPET IŠLA DOLJE: Svi zabrinuti nakon najnovije poruke američkog Fed-a

Autor: Dnevno

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.

Dow Jones oslabio je 129 bodova ili 0,38 posto, na 34.168 bodova, dok je S&P 500 pao 0,15 posto, na 4.349 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,02 posto, na 13.542 boda.

Sve do priopćenja sa sjednice Feda ti su indeksi bili u pozitivnom području, no potom su pali jer je ulagače iznenadio agresivniji nego što se očekivalo plan središnje banke o zaoštravanju monetarne politike.

Kako je inflacija znatno iznad 2 posto, a tržište rada snažno, uskoro će trebati povećati ključne kamatne stope, navodi se u priopćenju s dvodnevne sjednice.

Premda Fed nije naveo kada će točno povećati kamate, analitičari smatraju da će to biti u ožujku. Bit će to prvo povećanje cijene novca od prosinca 2018. godine.

U ožujku bi, tumače analitičari poruke Feda, središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

Kamate moraju ići gore

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.




“Kada su na konferenciji za medije novinari pitali predsjednika Feda Jeromea Powella hoće li Fed na svakoj sjednici razmatrati povećanje kamata, što bi značilo da bi ih ove godine povećao u više od četiri navrata, Powell nije rekao da neće. To upućuje na to da bi kamate, ako bude potrebno, mogle biti povećane više nego što se očekivalo”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Potpuno je jasno da Fed mora početi povećavati kamate jer je inflacija dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed biti agresivan u suzbijanju inflacije. Analitičari su dosad procjenjivali da će u ožujku povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi 1 posto.




U fokusu ulagača su i poslovna izvješća, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad je izvješća objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,33 posto, na 7.469 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,22 posto, na 15.459 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 6.981 bod.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.