Foto: Jure Miskovic / CROPIX/Ilustracija

Vraća li se radničko stanovanje? Popularni trgovački lanac planira gradnju čitavog naselja

Autor: Dnevno.hr

Zagrebačka gradska uprava izdala je lokacijsku dozvolu za gradnju novog naselja u Dubravi, na mjestu bivše Tvornice autobusa Zagreb. Zanimljivo je to što je kao investitor naveden trgovački lanac Kaufland. Novo bi naselje trebalo imati površinu od 10.500 četvornih metara, od čega će 5500 kvadrata biti za stanovanje.

Proteklih je godina to zemljište Kaufland nudio na prodaju. No, na upit Jutarnjeg nisu objasnili hoće li sami krenuti u gradnju ili će pokušati nekome prodati projekt, ali zajedno s građevinskom i lokacijskom dozvolom koju trebaju dobiti.

Prodaja projekata nije neuobičajena na našem tržištu, no ako se Kaufland odluči sam graditi naselje to će biti neobično iz dva razloga. Prvo, dosad nije zabilježeno da trgovački lanac sudjeluje kao investitor u gradnji stambenih zgrada. Uz to, ako stanovi budu ponuđeni radnicima, to će značiti povratak radničkog stanovanja kakav je bio na ovim prostorima uobičajen u socijalizmu.

Foto: Kaufland

Atraktivna lokacija

U bivšoj su Jugoslaviji industrijski giganti ulagali dio sredstava u izgradnju stambenih zgrada, pa i čitavih naselja u koja su po povoljnijim uvjetima od tržišnih useljavali svoje radnike. Neke tvrtke su u dogovoru s drugima dijelile troškove, a nije neobično i da su otkupljivale nekretnine od JNA, kad bi ona selila vojno osoblje u nove objekte. Radničko stanovanje je palo u zaborav devedesetih godina prošlog stoljeća kad je industrija nestala, a radnici su mogli otkupiti stanove.

Što se, pak, tiče prodaje zemljišta, prema podacima Ekonomskog instituta, medijalna cijena je 2022. godine u Zagrebu iznosila 64 eura, a raspon cijena se kretao od 6,70 do 351 eura po kvadratu. Prosječna kvadratura prodanih zemljišta je 607 kvadrata, pa je Kauflandovo zemljište zapravo jedno od većih u metropoli.

Kako je prosječna cijena prije dvije godine u katastarskoj općini Dubrava bilo 105 eura po kvadratu, tržišna bi cijena ovog zemljišta mogla biti 1,1 milijun eura. U prilog investiciji Kauflanda ide i to što je Dubrava jedan od pet atraktivnijih zagrebačkih naselja za kupnju stana. No, trgovački lanac bi trebao požuriti s realizacijom ovog projekta. Naime, od gradske uprave su dobili rok od četiri godine da zatraže građevinsku dozvolu. Ako to ne učine, izgubit će lokacijsku dozvolu.

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.