Foto: MORH

Vojska traži Hrvate za razne službe: Evo koji su uvjeti i do kada su prijave

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo obrane RH raspisalo je u srijedu 10. travnja 2024. godine javni natječaj za ugovorni prijam 200 vojnika/mornara u djelatnu vojnu službu.

Prijam kandidata provest će se sukladno iskazanim potrebama prema mjestu službe: Benkovac, Bjelovar, Divulje, Đakovo, Gospić, Karlovac, Knin, Lučko, Molunat, Petrinja, Ploče, Podvornica, Pula, Rijeka (Učka), Slunj, Split, Varaždin, Velika Gorica, Zemunik Donji i Zagreb.

Posebni uvjeti propisani su za slijedeća mjesta službe:

  • Divulje – zvanje zrakoplovni tehničar,
  • Gospić – vozačka dozvola C kategorije,
  • Lučko – vozačka dozvola C kategorije,
  • Molunat – zvanje kuhar i
  • Zemunik Donji – vozačka dozvola C kategorija i/ili zvanje mehaničar za vozila.
Foto: MORH

Probni rad traje šest mjeseci

Na javni natječaj mogu se javiti osobe oba spola, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske koji su propisani člancima 34. i 35. Zakona o službi u Oružanim snagama RH.

Posebni uvjeti za prijam vojnika/mornara propisani člankom 36. Zakona o službi u Oružanim snagama RH su:

  • najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje
  • najviše navršenih 30 godina života do kraja 2024. godine
  • uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

U vojničku službu mogu se primiti i ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu, ako nisu stariji od 40 godina i koji uz prethodno navedene uvjete moraju ispunjavati i uvjete propisane člankom 34.b Zakona o službi u Oružanim snagama RH i uvjete propisane točkom 3. Odluke o uvjetima i postupku sklapanja ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme (Narodne novine, br. 91/18).

Foto: Vlado Kos / CROPIX/Ilustracija

Što je sve potrebno?

Uz prijavu na natječaj kandidati su dužni priložiti: presliku osobne iskaznice, rodni list, svjedodžbu/diplomu o završenom obrazovanju i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, koje ne smije biti starije od šest mjeseci.
Kandidati koji ne podnesu pravodobnu i urednu prijavu ili ne ispunjavaju uvjete iz natječaja, neće biti smatrani kandidatom prijavljenim na natječaj.

Prije prijma u službu u Oružane snage Republike Hrvatske kandidati će proći odabirni postupak tijekom kojeg će oni koji nisu ispunili uvjete biti isključeni iz postupka na temelju službenih podataka iz vojne evidencije, rezultata psihologijskih ispitivanja i zdravstvenih pregleda i drugih provjera prema propisima za prijam u djelatnu vojnu službu.

Crne prognoze za buduće umirovljenike: Ostvare li se, zaboravite da ćete u penziju sa 65 godina
Do kada su prijave?

Kandidati će biti raspoređeni u skladu sa stečenom vojnostručnom specijalnosti i potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem, Ilica 256, 10 000 Zagreb, nakon objave natječaja u Narodnim novinama, najkasnije do 20. travnja 2024.

Informacije u vezi s natječajem mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u Područnim odjelima za poslove obrane i Područnim odsjecima za poslove obrane.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.