fbpx
Foto: Marko Pavlić

VODIČ ZA SVAKOG VINOLJUPCA Knjiga i radna bilježnica o vinu

Autor: S.P.

Kako se družiti za vrijeme pandemije koronavirusa uputit će vas limitirano izdanje od samo 400 komada, ručno šivane korice od eko kože, dva u jednom. To je detaljan vodič kroz kušanje vina i radna bilježnica za impresije, jednom rječju – novi poslovni pothvat sommelierke Jelene Šimić Valentić.  

Iza nje je više od 800 vinskih radionica, vlasnica je Pupitresa, poznatog zagrebačkog vinskog bara i butika vinske kulture, a od sada i autorica knjige i radne bilježnice u jednom koju svaki vinoljubac mora imati.

U prvom dijelu, autorica detaljno opisano kako treba bilježiti dojmove o vinu, a u drugom, rezerviranom za impresije o čak 200 vina, sve naučeno može se i primijeniti. Ona savjetuje da se ne piše samo o boji, mirisima i okusima, nego treba bilježiti gdje se i s kim kuša vino, jer to je, ističe Jelena, jednako važan podatak.

Treba voditi bilješke o vinu

“Vino je emocija, važno je zabilježiti kako ste se osjećali dok ste ga pili i na taj način otkrit ćete njegovu novu dimenziju. Ovom knjigom željela sam pokazati koliko je važno voditi bilješke o vinu. Tako se usmjerava fokus na vino, usavršavaš se, nepce postaje sofisticiranije, okus istančaniji, doživljaj je dublji”, istaknula je Jelena Šimić Valentić.

Na ovu originalnu ideju došla je u vrijeme pandemije tijekom koje je njezin mali bar s četrdesetak mjesta zbog epidemioloških mjera više zatvoren nego otvoren.

“Još sam na vinskim radionicama primijetila da ljudi žele zapisivati impresije o vinima koja su pili, pogotovo ako su njima oduševljeni. Traže po torbama rokovnike, pišu po salvetama, vole papir, iako živimo u digitalnom vremenu”, rekla je Jelena kojoj je vino velika strast. To potvrđuje i njezin kolega poznati sommelier Darko Lugarić.

Foto: Marko Pavlić




“Jelena je puna entuzijazma. Voli vino, voli ljude i svakodnevno uči kako bi bila još bolja. Svoje znanje ne čuva samo za sebe, dijeli ga s vinoljupcima. Bravo Jelena, ponosan sam na ljude koji ne posustaju. Oni znaju primiti udarce života i nakon toga jači krenuti dalje”, naglasio je Lugarić.

I sommelier Siniša Lasan kaže kako nije mogao dočekati Jelenin vodič Bilješke o vinu, jer itekako zna koliko je važno arhivirati kušana vina i imati trag o njihovoj organoleptici. S njim mišljenje dijeli i Sanja Muzaferija, novinarka i predsjednica popularnih WOW-ica, udruge Women on Wine.

Foto: Marko Pavlić

“Prvo – bravo!, a onda – moram primijetiti koliko je nešto takvo, zapravo tek sada osvješćujem – bolno nedostajalo na vinskoj sceni. Drugo: vodič je sofisticiran, ‘bespoke’, personaliziran, izrađen ručno, u maloj seriji, fin – a to mene uvijek obara s nogu. Ne zato što sam snob, nego zato jer je takvo djelo materijalni odraz pomnog rada, pažnje, brižljivosti, truda i potpunog posvećenja. Funkcionalno gledano, što nikako nije nevažno, nego možda i najvažnije: imati na jednom mjestu spremljena sva kušanja i opservacije s njih – neprocjenjivo je”, istaknula je Sanja Muzaferija.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.