Foto: Ilustracija: Nikola Vilic / CROPIX

Vodeća hrvatska kompanija dijeli milijune: Ovi Hrvati bit će znatno bogatiji

Autor: Dnevno.hr

Dioničari jednog od tri velika hrvatska teleoperatera dobit će najvišu dividendu u posljednjih 11 godina. Naime, Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma predložit će Glavnoj skupštini raspodjelu neto dobiti iz prošle godine.

Iznos od 119,3 milijuna eura bit će isplaćen na račune dioničara kao dividenda od 1,53 eura po dionici. Preostali dio neto dobiti, od 5,8 milijuna eura, raspodijelit će se u zadržanu dobit. Svota od 1,53 eura je omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3 posto. To ujedno predstavlja i rast od 39,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dividendni je prinos na posljednju cijenu dionice, koja iznosi 29,70 eura, 5,2 posto, piše Lider.

Glavna skupština HT-a trebala bi se sastati 8. svibnja. Ako prijedlog bude usvojen, dividenda će biti isplaćena 20. svibnja svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 13. svibnja 2024. godine. Datum od kojega bi se trgovalo dionicom društva bez prava na isplatu dividende je 10. svibnja ove godine.

Hrvatski telekom

Masovno dijeljenje dividendi

Uprava trenutno očekuje isplatu dividendi za 2024. godinu u iznosu od 80 centi po dionici. Uz to, pratit će učinke različitih parametara koji mogu imati utjecaja na kretanje svoti dividendi te će sukladno tome predložiti konačni iznos.

Vrijedi podsjetiti i da je Zagrebačka banka nedavno najavila isplatu dividendi svojim dioničarima. Ona bi trebala iznositi 1,40 eura po redovnoj dionici. Odluka o isplati dividendi u ZABA-i trebala bi biti donesena 10. travnja.

Najviše će novca, 431 milijun eura, dobiti većinski vlasnik, talijanska Unicredit grupa. No, i bivši menadžeri banke također će značajno profitirati. Milivoj Goldštajn će dobiti 354.200 eura dividende, Franjo Luković 280.000 eura, a Sanja Rendulić 250.600 eura. Dividendu će, i to u iznosu od 238.000 eura dobiti i Nika Horvat. Ona ima ukupno 170.000 dionica, što joj je osiguralo mjesto među prvih 10 najvećih dioničara ZABA-e.

HUBOL reagirao: ‘Fuchs nije jedini, liječenje moćnika preko reda je pravilo!’Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.