fbpx
FOTO: Pixabay

Voćari zatražili analizu jabuka trgovačkih lanaca zbog sumnje na uvoz: ‘Pronađene tvari su zabranjene u EU’

Autor: Dnevno

Sumnje o tome kupujemo li domaći hrvatski proizvod ili uvozni s lažnom deklaracijom, nisu od jučer. Hrvatska voćarska zajednica tako je svoje sumnje o lažno deklariranom voću i povrću prijavila Državnom inspektoratu.

Naime ova zajednica smatra kako neki trgovački lanci prodaju proizvode deklarirane kao hrvatske, dok oni smatraju kako je riječ o uvoznim proizvodima. Zbog toga je zatražena analiza proizvoda  u akreditiranom laboratoriju.

Sumnja na lažne domaće proizvode

U Hrvatskoj voćarskoj zajednici su posumnjali da je riječ o uvoznim, a ne domaćim jabukama kako stoji na deklaracijama, kada su u određenim centrima pronašli jabuke koje po izgledu tvrde nisu naše, odnosno kako je riječ o uvoznim proizvodma s deklaracijom iz Hrvatske. Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice za HRT je kazao kako je takvo označavanje proizvoda kažnjivo.

Provedeno 85 nadzora državnog inspektorata kod 33 trgovca

Državni inspektorat proveo je nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 lot oznaka.

Utvrđeno je 25 nepropisnih lotova jabuka i krumpira jer nije bila navedena zemlja podrijetla ili je bila riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete. Inspekcija je u pet slučajeva privremeno zabranila prodaju voća te pokrenula prekršajne postupke.
Analiza spornih jabuka

Ledinski je ustvrdio kako su analizom jabuka pronađene određene tvari, koje su dodaje zabranjene u EU, a tvrdi kako se već sedam godina nalaze u jabukama. “Znači one su po nama trebale odmah biti povučene iz prodaje i kao takve uništene s obzirom da je to sredstvo još od studenog 2014. zabranjeno”, kazao je Ledinski.

HAPIH: Ostaci pesticida nisu dokaz o podrijetlu

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ističu da utvrđivanje karbendazima u malim količinama u jabukama može biti rezultat primjene sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari tiofanat-metila. Utvrđivanje ostataka pesticida koji nisu odobreni u EU ne može se smatrati dokazom o podrijetlu. U pojedinim slučajevima, ne može se isključiti ni mogućnosti korištenja krivotvorenih sredstava za zaštitu bilja.

Voćari ne odustaju od zahtijeva za strožim kontrolama, te vidljivijim označavanjem jabuka, primjerice nacionalnim zastavama kako bi kupac znao iz čije zemlje one dolaze.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.