Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Vlada ukida prirez: Hrvatima će rasti plaće, a najbolje će proći stanovnici ovog grada

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Od 1. siječnja, prirez odlazi u povijest, što će rezultirati promjenama u plaćama građana diljem Hrvatske. Dok se gradovi diljem Hrvatske pripremaju za ove promjene, Dnevnik Nove TV istražio je kako će se to odraziti na prosječne plaće u različitim dijelovima zemlje.

U Zagrebu, gdje su prirezi bili visoki, prosječna neto plaća od 1.300 eura za zaposlenika s jednim djetetom trebala bi rasti za 18 eura. Ovo je rezultat ukidanja prireza i promjene u porezima na dohodak.


Rastu troškovi komunalnih usluga

Split, gdje je prirez iznosio 15 posto, očekuje značajno povećanje plaća. Promjena u oporezivanju dohotka djelovat će kao da se prirez prepolovio, a prosječna splitska neto plaća trebala bi porasti za 25 eura.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

U Rijeci će opterećenje porezom na dohodak biti nešto manje nego u Zagrebu, a plaće će porasti za 18 eura.

S druge strane, Osijek će imati najmanje opterećenje porezom na dohodak od četiri najveća grada i očekuje se povećanje plaća za 30 eura.

Građani su zabrinuti da će nakon ukidanja prireza rasti troškovi komunalnih usluga.

Neki gradovi planiraju smanjiti porez na dohodak, no to će se uglavnom događati u gradovima koji nisu imali prirez ni prije. Gradovi poput Bjelovara i Sinja imat će porez na dohodak od 18 posto, jer su već ranije ukinuli prirez.

Raste namet za kuće za odmor

Gradovi koji ovise o turizmu namjeravaju nadoknaditi gubitke kroz paušal za objekte za odmor. Primjerice, u Dubrovniku, gdje se porez na dohodak ne mijenja, namet za kuće za odmor rast će s euro i pol po kvadratu na pet eura.

Guverner otkrio ono što sve zanima: Evo što će se događati s inflacijom
U Puli će porez na objekte za odmor porasti sa 40 eura na 199 eura po krevetu, što predstavlja povećanje od skoro 500 posto.

S ukidanjem prireza i promjenama u porezima na dohodak, Hrvatska se priprema za promjene u plaćama građana od početka iduće godine.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.