Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, Ilustracija

VLADA SE PRERAČUNALA: Mislili su da će 1.100 korisnika obiteljske mirovine naći posao, ali istina je posve drugačija

Autor: Dnevno.hr

Sve je više umirovljenika koji uz svoju mirovinu rade pola radnog vremena, a brojevi u prosincu čak i nadmašuju one u sezoni. U posljednjih dva mjeseca je zabilježeno oko 600 zaposlenih više, te ih je sada oko 19.000.

Razloga za takvo stanje je više. Dok neki žele popuniti skromni budžet, drugi žele ostati aktivni ili doprinositi svojom stručnošću.

U prosincu je radilo 18.955 umirovljenika nadmašuje čak i one sezonske, što je 600 više nego u listopadu, piše mirovina.hr.

Više od 60 posto zaposlenih je u starosnoj mirovini, njih 11.613, dok je njih 4.382 u prijevremenoj mirovini. Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da radi 974 umirovljenih branitelja te čak 1.612 vojnih osoba.

Vlada je od 1. kolovoza rad uz mirovinu omogućila i korisnicima obiteljskih mirovina, a sada je po prvi put poznato koliko ih je iskoristilo tu mogućnost.

Niska prosječna primanja

Iz HZMO-a kažu da ih je trenutačno 374 koji rade do polovice punog radnog vremena.

To je znatno manje od onoga što je planirala Vlada koja je ovo ljeto predvidjela da bi ukupni broj korisnika obiteljske mirovine koji bi radio do polovice radnog vremena ove godine bio oko 1.100 osoba, dakle trostruko više nego što ih se doista zaposlilo. Za 2022. godinu predviđaju 3.200, a 2023. godine 4.100 obiteljskih umirovljenika koji rade.
Bez obzira na loše brojke ove godine, procjena Vlade i nije toliko nerealna jer je u obiteljskoj mirovini je više od 200 tisuća umirovljenika, s vrlo niskim prosječnim primanjima od svega oko 2.150 kuna pa je za očekivati da bi mogućnost rada koristilo njih više od samo nekoliko stotina.

Najviše umirovljenika radi u trgovini, građevini, prerađivačkoj industriji te stručnoj djelatnosti. U trgovini tako radi 2.694 umirovljenika, dok ih je u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima 2.518. U prerađivačkoj industriji ih je 2.006, a u građevini 1.644.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.