fbpx

Vlada predstavlja 30 projekata za obnovu gospodarstva

Autor: D.G.

Vladini novi projekti 'teški' su 13,8 milijardi eura, a prihvaćeni su još u rujnu prošle godine. Središnje mjesto pripada građenju novog putničkog terminala zračnoj luci Pleso, projektu za kojeg se planira izdvojiti 300 milijuna eura.

Trideset novih investicijskih projekata koji bi trebali pokrenuti gospodarstvo, Vlada će ovog tjedna predstaviti javnosti, najavljuje Dnevnik.hr. Oni su ukupno ‘teški’ 13,8 milijardi eura, a prihvaćeni su još u rujnu prošle godine. Središnje mjesto pripada građenju novog putničkog terminala zračnoj luci Pleso, projektu za kojeg se planira izdvojiti 300 milijuna eura.

Vladini projekti

Zračna luka Pleso – 300 mil eura

Pruga Rijeka-Botovo – 3,65 mlrd eura


Pelješki most – 320 mil eura

Brijuni rivijera – 895 mil eura

Zona Prukljan – 200 mil eura

Kanal Dunav-Sav – 950 mil eura

Pojedinačno najveće vrijednosti je projekt željezničke pruge Rijeka-Karlovac-Zagreb-Koprivnica-Botovo s procjenom ulaganja od 3,65 milijardi eura. Za Pelješki most je predviđeno 320 milijuna eura.

Projekti oslonjeni na lokalnu zajednicu
Projekti na području turizma velikim su dijelom oslonjeni na lokalne jedinice, a navedeno je pet projekata ukupne vrijednosti 1,4 milijarde eura. Pritom je najveći projekt Brijuni Rivijera čija se vrijednost procjenjuje na 895 milijuna eura, dok je projekt turističke zone Prukljan procijenjen na 200 do 300 milijuna eura.

Vlada je među javne projekte u turizmu uvrstila i projekte Preluk (na Kvarnerskoj obali), Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica i sportsko-rekreacijski centar Bijela Kosa.

U vodnom gospodarstvu predviđena četiri projekta ukupno su vrijedna više od 4,3 milijarde eura, od čega se na 1,9 milijardi eura procjenjuju projekti izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj, a investicija u višenamjenski kanal Dunav-Sava procjenjuje se na 950 milijuna eura.
Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.