Vlada potrošila milijune na honorarce

Autor: D.G.

Izvješće Državne revizije za 2009. godinu ponovno proziva državne institucije zato što poslove administracije i uprave povjeravaju vanjskim suradnicima iako za to imaju zaposlene državne službenike.

Troškovi državne administracije veći su od onoga što se prikazuje kao ukupan izdataka za plaće državnih službenika i namještenika, a odluka premijerke Jadranke Kosor da se zabrani zapošljavanje u državnoj upravi nije rezultirala nikakvom uštedom, piše Novi list

Pokazuje to izvješće Državne revizije za 2009. godinu u kojem se državne institucije ponovno prozivaju zato što poslove administracije i uprave povjeravaju vanjskim suradnicima iako za to imaju zaposlene državne službenike, te ih se upozorava da krše zakon koji je jasno propisao da se na plaćanje vanjskih suradnika ne može potrošiti iznos koji prelazi dva posto ukupnih sredstva što se u jednoj godini potroše ne plaće.

Međutim, tih se ograničenja držalo jako malo korisnika državnog proračuna, a najradikalniji primjeri kršenja zakona uočeni su baš u ministarstvima i Vladinim uredima. Skriveno angažiranje vanjskih suradnika na poslovima administracije i uprave državna je revizija pronašla pod intelektualnim uslugama.

Tako su primjerice u Ministarstvu regionalnog razvoja na intelektualne usluge potrošili 36,103 milijun kuna, a čak 18,2 milijuna kuna odnosi se na ugovore o djelu, piše Novi list.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.