Vlada Jadranke Kosor u potpunosti odustaje od INE

Autor: Damir Kramarić

Zbog katastrofalnog upravljanja državnom imovinom kod nas se dogodilo da trgovački lanac poput Agrokora više vrijedi od nacionalne naftne kompanije, što je nezamislivo u ozbiljnim državama upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny.

Skorim izdavanjem obveznica INE u vrijednosti od čak 200 milijuna eura, koje bi se kasnije pretvorile u dionice, Vlada RH, po svemu sudeći, u potpunosti odustaje od upravljačkih prava hrvatskom naftnom kompanijom. Ako se na izvanrednoj skupštini sazvanoj 19. travnja dioničari slože mađarski će MOL, naime, vrlo vjerojatno postati većinski vlasnik INE, te tako i stvarno zaslužiti upravljačka prava koja im je, protuzakonito, dao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Namjeravano izdavanje zamjenjivih obveznica tako najbolje potvrđuje da Vlada RH još uvijek nema strategiju izlaska iz krize, odnosno da i dalje djeluje po principu “samo da preživimo današnji dan, a sutra što bude”.

INA ima najružnije crpke

– Vlada je veliki dioničar INE i ona bi morala više utjecati na poslovanje nacionalne naftne kompanije, više misliti na to kako će izgledati INA za deset godina. No, i ova najava pretvaranja obveznica u dionice pokazuje da Vlada ne zna kuda ide, da ne misli na budućnost i na zaposlene, već da sve poteze vuče kratkoročno, samo da bi krpala rupe u proračunu. To, međutim, znači da će za desetak godina u INI biti zaposlena tek trećina od danas zaposlenih radnika, to vjerojatno znači da INA više neće imati svoje rafinerije i svoju naftu, već će se pretvoriti samo u lanac benzinskih crpki na kojima će se prodavati tuđi proizvodi – upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny, koji kaže da mu se od prvog dana nije sviđao način privatizacije INE, a da mu se pogotovo ne sviđa način na koji je Polančec htio predati upravljačka prava Mađarima, kao i najnoviji Vladini potezi koji idu u istom, Polančecovu smjeru.

– Svi drugi proizvođači nafte lani su ostvarili velik profit na visokoj cijeni nafte na tržištu, a samo je INA u tim okolnostim stvarala gubitke. To najbolje govori kako se upravlja tom naftnom kompanijom, koja umjesto da se razvija i zapošljava nove ljude, stagnira i pomalo propada. Inine benzinske pumpe u Hrvatskoj danas izgledaju jednako kao i prije trideset godina i daleko su ružnije od crpki njenih konkurenata poput OMV-a, Petrola i MOL-a. I taj izgled govori koliko se loše zadnjih godina upravljalo hrvatskom industrijom nafte – podvlači Novotny. Dodaje potom da bi se INA trebala ugledati na industrije u državnom vlasništvu poput austrijskih i norveških, a ne albanskih. Misli pritom na tvrtke poput OMV-a, koja je u vlasništvu austrijske države, ali koja ima strategiju razvoja, koja se širi i zapošljava nove ljude, a ne otpušta radnike i ne rasprodaje imovinu poput INE.

Sve manje zaposlenih

– Zbog katastrofalno lošeg upravljanja državnom imovinom kod nas se dogodila apsurdna situacija da jedan trgovački lanac poput Agrokora više vrijedi od nacionalne naftne kompanije. Svaka čast Todoriću, ali u ozbiljnim državama nemoguće je da trgovac špecerajom bude moćniji od naftaša – dodaje Novotny, te kaže da je za budućnost INE ključno to što će se dogoditi s mađarskim MOL-om. Moguće je, naime, da i mađarske naftaše preuuzme netko jači, a onda bi skupa s njima preuzeo i INU. Po tom scenariju, INA bi vrlo skoro ostala bez svojih rafinerija i naftnih polja, te se pretvorila u lanac benzinskih crpki s malo zaposlenih i bez razvojne perspektive.
Dr. Ljubo Jurčić, međutim, ne gleda sve tako crno. Dokapitalizaciju INE on u načelu pozdravlja, naglašavajući da se principom financijske poluge, kakav misle primijeniti i u INI, istovremeno smanjuje dug, a povećava temeljni kapital. Po njemu je sporno jedino to što je Polančec potajno predao MOL-u upravljačka prava INO-m.

No, na pitanje kakve su, u novonastalim okolnostima, perspektive hrvatske naftne industrije, predsjednik NO-a Podravke nije nam uspio odgovoriti jer je žurio na hitan sastanak u Sabor.
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.