fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

VLADA INTENZIVIRALA TEMU INE! Stiglo pravno mišljenje o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem presude Arbitražnog suda

Autor: Dnevno.hr

Vlada je temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj 21. studenog 2022. zatražila izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a).

Navedeno Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava.

Mišljenje je izrađeno 16. siječnja te dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja 2023. godine, objavljeno je na stranicama Vlade.


“Pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana za:

-pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a;
-stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te
-mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.
Stajališta pravnih fakulteta sumirana su pod točkom IX. „Sažetak“ Pravnog mišljenja. Ne ulazeći u tumačenje mišljenja pravnih fakulteta skrećemo pažnju da je u istom izraženo stručno stajalište kako:
-Presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a
-pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.
-je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama (točka 51.).

U pogledu izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom ICSID-ovog pravorijeka zatraženo je i očitovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koje je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 27. siječnja 2023. godine.

U svrhu transparentnosti i informiranja javnosti o stajalištima neovisnih pravnih stručnjaka te nadležnog pravosudnog tijela, Vlada objavljuje navedena mišljenja u cijelosti. Ujedno, objavljuju se i ranije zatražena mišljenja predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2021. godine”, priopćili su iz Vlade.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.