fbpx
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

VLADA ‘GUŠI’ POLJOPRIVREDU: ‘Ako se nešto ne promijeni, ta će se gospodarska grana svesti na uvoznika hrane’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Poljoprivreda je uz turizam, strateška hrvatska gospodarska grana.

No, posljednjih godina sve se više “guši” što bi moglo dovesti do njenog kolapsa, rekao je u utorak Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Dodao je kako će se “Vladinim odnosom prema poljoprivredi ona svesti na uvoznika hrane umjesto da teži samodostatnosti”.

Na dnevnom redu saborske sjednice ovoga tjedna je rasprava zakona o veterinarstvu, zatim o nepoštenim trgovačkim praksama te o službenim kontrolama.

“Očito smo odabrali smjer da se iz zemlje koja proizvodi hranu i koja je nekada bila neto izvoznik danas pretvaramo u zemlju koja će poljoprivredu u potpunosti ugušiti i svesti se jedino na uvoznika hrane”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.
Prema njegovom mišljenju, Hrvatska mora težiti da bude samodostatna u poljoprivredi što znači da proizvođači sami mogu poslovati i živjeti, a za svoje proizvode dobiti cijenu koja pripada tim proizvodima.

Tim “value for money” – vrijednosti za novac stanovnici će dobiti kvalitetne proizvode, a proizvođači će moći pristojno živjeti.

Grbin je upozorio na rad Državnog inspektorata, za koji je rekao da je počeo funkcionirati prije dvije godine, a tek se sada usklađuju zakona iz područja poljoprivrede sa zakonima koji uređuju rad tog inspektorata.
“Stanje u poljoprivredi u Hrvatskoj je loše, a poljoprivrednici, pogotovo mali proizvođači su u izuzetno teškoj situaciji, gase se šećerane i sve to ukazuje da Vlada nema apsolutno nikakvu sustavnu politiku i nikakav sustavan pristup prema poljoprivredi, što je za SDP neprihvatljivo”, naglasio je Grbin.

Voditeljica SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu Marija Vukobratović upozorila je da set od šest poljoprivrednih zakona koje Vlada predlaže nisu usklađeni s Europskim zelenim planom.

Istaknula je kako misli na biološku raznolikost, genetsku varijabilnost, jačanje lokalnog tržišta i jačanje pozicije malih, srednjih i mladih poljoprivrednika.
Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.