Vlada će subvencirati kupnju stanova sa 100 do 300 eura po kvadratu

Autor: hina

Zajmovi će se odobravati do kraja 2011., godišnja kamata će za vrijeme počeka biti dva posto, a za razdoblje otplate pet posto.

Hrvatski je sabor danas donio Zakon o poticanju prodaje stanova, na temelju kojega će država kupnju prvog ili većeg stana poticati zajmovima od 100 do 300 eura po četvornom metru.

Visina zajma ovisit će o cijeni stana, najduži rok otplate je 30 godina, a najduži poček 20 godina.


Zajmovi će se odobravati do kraja 2011., godišnja kamata će za vrijeme počeka biti dva posto, a za razdoblje otplate pet posto.

Vlada je prihvatila niz zastupničkih amandmana, a među njima i onaj Branka Bačića (HDZ), po kojem se na kamate za takve zajmove neće obračunavati PDV.

Saborska većina redom je odbacila oporbene prijedloge raspravljene ovog tjedna, među kojima i SDP-ov prijedlog da se zakonom utvrde rokovi u kojima državna i javna poduzeća moraju otplaćivati svoje obveze.

Odbačeni su i prijedlozi Dragutina Lesara (HL) da se saborskim zastupnicima, ministrima u vladi te čelnicima izvršne vlasti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ukine mandat po sili zakona ako ime se dokaže sukob interesa.

Sabor će zasjedanje nastaviti u srijedu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.