Foto: Goran Mehkek / CROPIX

VLADA ĆE DIJELITI VAUČERE ZA GORIVO? Ali neće ih dobiti svi! Plenković se hvalisa: ‘Već smo intervenirali prema ugroženim skupinama’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković jutros je u HRT-ovoj emisiji ‘A sada Vlada’ potvrdio da bi se u rujnu mogao proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a novitet je i opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima.

Plenković se govoreći o vaučerima pohvalio kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti te je dodao kako je “jako važno kalibrirati mjere”.

“Nije isto subvencionirate li nekoga tko ima ogromne prihode ili nekoga tko ima ispodprosječne prihode. Zato postoji ideja o vaučerima za, primjerice, gorivo za one kojima baš treba. Na tome rade resorna ministarstva i kada dođe ta situacija, imat ćemo rješenje tog tipa”, pojasnio je premijer.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000, piše Jutarnji.

Podjsetimo, Hrvatska je po visini izdvajanja za energetski paket pomoći negdje u sredini EU, s više od 600 milijuna eura, odnosno 1,1 posto BDP-a. Najviše je izdvojila Grčka, čak 3,7 posto svog BDP, dok se po ukupnom iznosu izdvaja Njemačka s čak 43,2 milijarde eura, ali prema udjelu u BDP-u to je na razini Hrvatske.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.