Vilim Ribić je gradnjom Sindikalnog doma oštetio svoj sindikat i ‘oprao’ najmanje 45 milijuna kuna?

Autor: Damir Grund

Javno dostupni podaci govore da je samo zemljište u Ulici Florijana Andrašeca debelo preplaćeno. Sindikat je parcelu od oko 4500 četvornih metara platio 4,1 milijun kuna, odnosno čak 3.000 eura za četvorni metar, gotovo dvostruko više od stvarne cijene zemljišta na tom području.

Svakim danom sve više dokaza upućuje na to da gradnja Sindikalnog doma u Zagrebu ipak nije poslovni promašaj stoljeća pod vodstvom neiskusnog sindikalca Vilima Ribića, već pažljivo isplaniran kriminalni projekt, kojim je u protekle tri godine ‘oprano’ najmanje 45 milijuna kuna.

Već i javno dostupni podaci govore da je samo zemljište u Ulici Florijana Andrašeca debelo preplaćeno. Prema Ribićevim riječima, sindikat je parcelu platio 4,1 milijun kuna. Za četvorni metar izdvojio je oko 22.500 kuna, odnosno čak 3.000 eura po kvadratu! To je gotovo dvostruko više od stvarne cijene zemljišta na tom području (Savska ulica-Trešnjevka), koja se 2009. kretala oko 1.500 eura/m2.

Godinama tražio pa ‘slučajno’ kupio najskuplje zemljište u gradu

– Tri godine nismo mogli pronaći odgovarajući prostor u Zagrebu čija bi cijena bila ispod 3.000 eura po četvornom metru – opravdava sindikalac Ribić svoj ‘genijalni’ poslovni potez.

No, ukoliko mu članstvo čak i oprosti ovaj ‘slučajni’ promašaj, sljedeću činjenicu zacijelo neće.

Prvi Ribićev susjed -Ivo Sanader

Zanimljivo je da će prvi susjed Vilima Ribića biti bivši premijer Ivo Sanader. Naime, tik do Sindikalnog doma u zgradi u Šarengradskoj ulici broj 1 smještene su dvije Sanaderove tvrtke. Radi se o 336 četvornih metara elitnog poslovnog prostora u novogradnji za kojeg je bivši premijer izdvojio čak 900.000 eura.




Ribić je, naime, prema vlastitom priznanju, u cijeli projekt do sada ‘utukao’ gotovo 45 milijuna kuna. Građevinari procjenjuju da će mu za završetak zdanja od osam nadzemnih i tri podzemne etaže, veličine 5.600m2, trebati još najmanje 5 milijuna kuna. To znači da će sindikati na izgradnju svog ‘doma’ , u jeku recesije izdvojiti ni manje ni više već oko 50 milijuna kuna, odnosno oko 6,7 milijuna eura. Radi se, kaže Ribić, o novcu prikupljenom članarinama kao i kreditom Zagrebačke banke.

I tu se dolazi do najsumnjivijeg dijela cijele priče. Da su sindikati na čelu s Ribićem oročili taj novac, umjesto da su se ‘odmetnuli’ u građevinske poduzetnike, mogli su najam prostora iste veličine financirati samo od kamata, dok bi glavnica ostala netaknuta.

Poslovno neiskustvo ili organizirani kriminal?




Četvorni metar vrhunskog poslovnog prostora u Zagrebu danas se iznajmljuje po cijeni od 6 do 8 eura po kvadratu. 5.600m2 koliko gradi Ribić, koštalo bi mjesečno između 33.600 eura i 44.800 eura, ovisno o lokaciji i umješnosti pregovaranja s najmodavcem.

Istovremeno komercijalne banke nude godišnju kamatu od oko 5 do 6 posto na oročene štedne depozite. Na 50 milijuna kuna, koliko će biti uloženo u sindikalnu zgradu, kamata bi godišnje iznosila oko 3 milijuna kuna, odnosno oko 400 tisuća eura. Na mjesečnoj razini to je oko 33.400 eura, odnosno upravo onoliko koliko stoji najam prostora iste veličine kojeg će Ribić izgraditi u Zagrebu.

Gruba računica dakle pokazuje da je sindikalni prvak koji ovih dana s Vladom bije žestoki boj oko prava svojih članova, njihov novac besmisleno ulupao u cigle. Ili sve nije bilo toliko besmisleno?

Pritom čudi da ga DORH zbog u najmanju ruku sumnjivog poslovanja već nije pozvao na odgovornost. S druge strane to bi uskoro mogli učiniti članovi njegovog sindikata.

Ribiću skromnost očito nije vrlina

Ribić je naime planirao useliti u ured od 100 kvadrata na zadnjem katu sindikalne osmerokatnice. Da je njegovu površinu, kao i veličinu svih ostalih prostorija smanjio primjerice za pola, ostalo bi mu oko 25 milijuna kuna, a i dalje bi imao reprezentativan objekt od 2,800 m2.

Taj je novac mogao oročiti kod komercijalnih banaka i mjesečno ‘izvlačiti’ oko 125.000 kuna. Kako njegov matični sindikat, Nezavisni sindikat znanosti i visokog školstva, s današnjim danom broji 18245 članova, u slučaju štrajka imao bi ih s čime financijski potpomoći. No, privatni su interesi u ovom slučaju očito prevagnuli.

Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.