Foto: Pixabay

Velika promjena u Njemačkoj važna i za Hrvate: Što je sve potrebno za lakše zapošljavanje?

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Njemačkoj je hitno potrebna stručna radna snaga, a političari, tvrtke i stručnjaci slažu se da se praznine na tržištu rada moraju popuniti uz pomoć stranih radnika.

U subotu postupno stupa na snagu novi Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, piše dpa.


“Radi se o modernom zakonu o migracijama koji nas čini predvodnicima u globalnom natjecanju”, kaže Reem Alabali-Radovan, savezna povjerenica za migracije, izbjeglice i integraciju. Dodala je da je zakon kasnio te da su reforme dugo bile zanemarene.

Njemačka je od ožujka 2020. već imala Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, kojim je tadašnja vlada Angele Merkel htjela olakšati pristup kvalificiranih radnika iz zemalja izvan Europske unije njemačkom tržištu rada. Sada je taj zakon reformiran jer u mnogim mjestima još uvijek nedostaje kadra, posebice kvalificiranih.

Foto: Pixabay

Novine u zakonu: Imigranti mogu povesti i širu obitelj, ali ne bezuvjetno

Novost u zakonu je uvođenje tzv. Chance Card-a koji se temelji na bodovnom sustavu. Kriteriji za odabir imigranata koji žele raditi i odabiru ovu opciju su poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i povezanost s Njemačkom.

Strani stručni radnici ubuduće moraju zarađivati ​​najmanje 43.800 eura bruto godišnje, a dosad je bilo 58.400.

Prednost novog zakona za visokokvalificirane stručnjake iz zemalja izvan EU je što ubuduće sa sobom mogu povesti ne samo supružnika i djecu, već i roditelje i obitelj. Preduvjet su, međutim, da imaju osigurana sredstva za život – u Njemačkoj ne mogu živjeti od socijalne pomoći, piše Fenix Magazin.

Njemačke tvrtke trenutno ne mogu popuniti oko 1,73 milijuna radnih mjesta i ona ostaju otvorena, pokazuju podaci Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB). Brojka se temelji na kvartalnoj anketi instituta. Saveznoj agenciji za rad (AB) u listopadu je prijavljeno samo 748.665 slobodnih radnih mjesta.

Trenutačno je potrebno prosječno 153 dana, kažu u agenciji, dok se radno mjesto ne popuni. To pokazuje koliko je teško u mnogim sektorima pronaći kvalificirane radnike unatoč rastu nezaposlenosti i nedovoljne zaposlenosti. Sektori za njegu i obrt očajnički traže radnike.
Mogli smo i bolje: Samo jedna zemlja eurozone ima veću inflaciju od Hrvatske

Njemačka je Hrvatima i dalje najpoželjnija destinacija

Međutim, Njemačka strukovna udruga njegovatelja (DBfK) u novom zakonu ne vidi rješenje problema. “Prvo, zato što je nedostatak medicinskih sestara problem u cijelom svijetu, a drugo, opći uvjeti za njegovatelje u Njemačkoj nisu atraktivni”, rekla je direktorica DBfK Bernadette Klapper.

A “najbolji zakon ne vrijedi ništa ako ima previše birokracije i ako se zapinje s provedbom”, rekao je predsjednik Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika (ZDH) Jörg Dittrich.

Zakon ide u dobrom smjeru, ali u sektorima u kojima postoji veliki nedostatak radnika, “obično postoje i strukturni problemi kao što su niske plaće i loši radni uvjeti”, rekla je Anja Piel iz Saveza njemačkih sindikata (DGB). Sada je važno, dodala je, bolje iskoristiti postojeće potencijale.
Hrvati, pripremite se: Sprema se promjena zbog koje biste mogli požaliti

Njemačka je i dalje vrlo popularna među kvalificiranim radnicima u inozemstvu. I mnogim Hrvatima je i dalje najpoželjnija destinacija za život i rad. Prema podacima za 2022. godinu, koje je objavio DZS, u Njemačku je odselilo preko 14.000 osoba, odnosno 33,1 posto ukupno odseljenog domaćeg stanovništva. Istodobno nešto više od 4.000 Hrvata se je vratilo iz Njemačke.

Stoga će bilo kakva promjena Zakona o useljavanju utjecati i na one hrvatske građane koji još nisu otišli, a možda su o tome razmišljali.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.