fbpx
Sanjin Strukic/PIXSELL

VELEPRODAJNE CIJENE STRUJE NARASLE ČAK TRI PUTA: Premijeru prekipjelo i rekao dosta je više

Autor: Dnevno.hr

Divljanje cijena plina i drugih energenata su prisilili vlade europskih država na intervenciju kako bi svojim  građanima i poduzetnicima pomogle u prevladavanju financijskih šokova.

Koliko je situacija ozbiljna vidi se jer se preporuke i mjere pripremaju i na razini Europske unije . 

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen je rekla kako je smanjenje poreza na cijenu električne energije jedna od mjera koju države članice ‘vrlo brzo’ mogu provesti kao odgovor na rast cijene plina, naglasivši kako trećina cijene struje ovisi o infrastrukturi, trećina cijene je tržišna, a prosječno u Europskoj uniji trećina cijene ovisi o ‘porezima i nametima’.

Von der Leyen je napomenula da postoje i države članice s 50 posto udjela poreza i nameta u cijeni struje te one mogu vrlo brzo djelovati.

Prepolovili naknadu za obnovljive izvore energije

Europska komisija je prošlog tjedna predstavila paket instrumenata za ublažavanje posljedica energetske krize te kratkoročne mjere za pomoć ugroženim građanima uključuju vaučere ili djelomično plaćanje računa, privremene odgode plaćanja, zaštitne mjere izbjegavanja iskapčanja s mreže te ciljano smanjenje poreznih stopa za ugrožena kućanstva. 

Što se tiče Hrvatske, Vlada je na mjesec dana ograničila cijene naftnih derivata, a kad su u pitanju cijene plina i električne energije, hrvatski građani su sigurni do kraja ogrjevne sezone do kada će cijene ostati nepromijenjene. 

Kad je riječ o drugim zemljama, Njemačka planira gotovo prepoloviti naknadu za obnovljive izvore energije kako bi pomogla kućanstvima plaćati visoke račune za struju, a francuska vlada je sredinom rujna odlučila jednokratno isplatiti vaučer od po 100 eura za 5,8 milijuna kućanstava kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju. I talijanska vlada je najavila smanjenje poreza na električnu energiju u visini od tri milijarde eura, a španjolska vlada je djelovala slično kao hrvatska i sredinom rujna ograničila daljnji rast električne energije čije su veleprodajne cijene skočile tri puta u kratkom razdoblju. 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.