Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘VEĆINA NEĆE DOBITI NIŠTA!’ Dobitnik porezne reforme objasnio: ‘Nitko neće imati koristi od moje veće plaće, stavljam sve na banku’

Autor: Ivana Jurišić

Vlada je danas javnosti predstavila dugo očekivani novi krug porezne reforme. Kako je pojasnio premijer Andrej Plenković, cilj reforme je podignuti životni standard i povećati plaće, osobito one najniže.

Ali koliko je to stvarno istina? Hoće li oni najmanje plaćeni uistinu dobiti veće plaće, kako to najavljuje premijer.

Podaci jasno pokazuju kako većina građana neće osjetiti porezno rasterećenje jer prirez ni sada ne plaćaju. Tako povećanje plaće neće osjetiti zaposleni u Koprivnici, Samoboru, Čakovcu i desecima drugih gradova i općina gdje je prirez i sada nula.

‘Meni se ova reforma uopće ne sviđa’

Gledajući detalje reforme, najbolje će proći stanovnici metropole i to oni s većim plaćama. Naime, u glavnom gradu je prosječna neto plaća za siječanj iznosila 1.256 eura što znači da će Zagrepčani koji zarađuju prosječnu plaću nakon porezne reforme imati nešto više od 30 eura na računu. Dovoljno za jedan osrednji ručak u restoranu, rekli bismo. Naravno, ima i sretnika koji će pobrati vrhnje pa zahvaljujući reformi u džep staviti i više stotina kuna, ako gledamo staru valutu.

Jedan od njih je i naš sugovornik H.V. (podaci poznati redakciji) koji nam pokazuje svoju platnu listu.

“Vidite ovo ovdje, ja bih po novome trebao imati 70 eura višu plaću nego sada”, govori nam naš sugovornik.

“Iako će mnogi reći kako bih trebao biti sretan što ću dobiti višu plaću, meni se ova reforma uopće ne sviđa. To je novac koji neću potrošiti nego staviti na štednju i država neće imati nikakve koristi od njega. Ovako sada dok dajem taj novac za prirez on se troši na funkcioniranje škola, vrtića, bolnica. Mislim da je ovo jedna velika greška i da će gradovi koji imaju prirez poput Zagreba i njegovi građani nakon ovoga imati velikih problema”, govori dodajući kako mu se ne sviđa fiskalna neodgovornost kojom vladajuća partija stvara nepredviđeni trošak lokalnoj vlasti.




“Više bih volio živjeti u uređenom društvu koje zna posložiti svoje prioritete. A ovo da mi HDZ nešto daje, pa ne daje mi ništa, samo uzima gradu”, zaključuje naš sugovornik.

Njegova kolegica koja ima puno manju plaću i koja svakog mjeseca kući donese skoro 500 eura manje od prosječne zagrebačke plaće smije se i kaže kako njoj Plenković neće ništa pomoći.

“Meni je prirez manji od 10 eura mjesečno. Eto za te novce kupim 3 kile jagoda. Ako premijer misli kako će mi to poboljšati kvalitetu života, onda je u  velikoj zabludi”, smije se.




‘Neka ukinu akontaciju poreza na dobit’

Ekonomski analitičar Petar Vušković ističe kako nije istina da će poreznim rasterećenjem rasti plaće, već je nešto točnije reći da će građanima ostati više novca za trošenje.

“Država ovom reformom jednostavno poručuje ‘sada ćemo Vam manje uzimati’. Vlada je napokon shvatila da ekonomiju može pokrenuti jedino smanjivanjem poreza”, uvjeren je analitičar.

Što se tiče poteza koji bi bili na dobrobit hrvatskom gospodarstvu, Vušković Vladi savjetuje neka ukine akontaciju poreza na dobit, ako baš nešto dobro želi napraviti.

“Riječ je o ozbiljnom ograničenju za poduzetnike koji umanjuje njihovu likvidnost. Svi oni koji su dobro poslovali u 2022.godini, država će ih zadužiti i morati će plaćati državi unaprijed akontacije (predujmove). Time se poduzećima smanjuje mogućnost investiranja ili rasta plaća za svoje zaposlenike. Na ovakav način poduzetnici beskamatno kreditiraju državu. Apsurd je time veći ukoliko kasnite s plaćanjem akontacija, država će Vam obračunati i kamate na dug. Država treba biti partner poslovnoj zajednici. Takav odnos nije partnerski odnos”, zaključuje Vušković.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.