fbpx
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

VEĆINA MAJSTORA DIŽE CIJENE: Pogledajte čije su usluge najviše, a čije najmanje poskupile

Autor: Dnevno.hr

Istraživanje portala trebam.hr je pokazalo kako je devet od deset obrtnika u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana povećalo cijene usluga, a tri četvrtine planira podići cijene sljedeća tri mjeseca.

U priopćenju se navodi kako je u istraživanju koja je trajalo od 27. listopada do 3. studenog sudjelovalo 283 obrtnika i poduzetnika.

Riječ je o nasumično odabranim obrtnicima iz cijele Hrvatske kojima je poslan upitnik u vezi promjena cijena u prošloj godini te njihovih planova za iduća tri mjeseca.


Prema dobivenim podacima vidi se kako su najviše poskupjele usluge majstora za knauf (gotovo trećina za više od 30 posto te njih 17 posto za 20 do 30 posto) i prozore (više od pola za 15 do 30 posto, skoro 20 posto za više od 30 posto) te tvrtki za gradnju i adaptacije (svi su poskupjeli, a svaki peti za svoje usluge sada traži 30 posto i više).

U isto vrijeme najmanje su poskupjele usluge ponuđača klima uređaja – više od pola povećalo je cijene za 5 do 10 posto, a nitko za više od 15 posto.

Podaci pokazuju da je svaki peti obrtnik povećao cijene za 5 do 10 posto, svaki šesti za 10 do 15 posto, njih 17.4 posto povećalo je cijene usluga za 15 do 20 posto, četvrtina majstora za više od 20 posto, a njih tri posto za više od 50 posto.

Cijene su povećali baš svi izvođači gradnja, adaptacija i ograda koji su odgovarali na upitnik – skoro svi elektroinstalateri (94 posto), stolari (93 posto) i ponuđači prozora (91 posto), a većina kao razlog dizanja cijena ističu poskupljenje sirovina i materijala koje trebaju za rad (88 posto).

Njih 36 posto kaže da su cijene povećali zbog poskupljenja električne energije i energenata, a njih 29 posto kao razlog navodi povećanje cijena konkurencije.

Iako su cijene već sad visoke, poskupljenjima nije kraj, jer skoro 75 posto majstora i zanatlija u sljedeća tri mjeseca podići će cijene svojih usluga.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.