VAŽNO UPOZORENJE ANALITIČARA: Saznajte koliko će vam kredit narasti ako kamate narastu za samo 1 posto

Autor: Dnevno.hr

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić je gostujući u emisiji HRT-a “Studio 4” komentirao izjavu guvernera HNB-a o mogućem rastu kamatnih stopa i rekao kako je ono što je guverner rekao matematički točno.

Objasnio je to na primjeru kredita od 100.000 na 25 godina kojemu je za otplatu preostalo još 22 godine i kojemu je kamata sada 2,25% i rata 495 eura.

Grubišić objašnjava kako bi u slučaju da kamata naraste 1 posto, rata kredita otišla gore 10 posto, te kada bi kamata porasla 2 posto rata bi otišla 20 posto.

Na pitanje koja je vjerojatnost da se to kratkoročno poremeti, odgovara da je to posve drugo pitanje, ali i kako analize pokazuju da je pad kamatnih stopa i benefiti koji s tim dolaze u potpunosti anuliran rastom cijena nekretnina.

Napomenuo je kako puno više brine fenomen o kojem se manje priča, a to je činjenica da je novčana masa u Eurozoni u proteklih 10 godina se povećala s 4,5 bilijuna eura (4500 milijardi) na 11 bilijuna eura.

“To je povećanje od 2,5 puta, tiskanje novca u vrijeme kad je nominalni BDP eurozone ostao isti”, kaže Grubišić napominjući kako isti sindrom vidimo u Hrvatskoj gdje je novčana masa povećana sa 6 milijardi eura na 23 milijarde eura.

“U isto vrijeme hrvatski BDP je rastao samo 22 posto”, rekao je Grubišić.
Smatra da se inflacijom nanosi velika šteta ljudima koji su teško zaradili svoj novac jer im se realno narušava kupovna moć kao i da inflacija šalje potencijalno krive signale, a to je da cijene nečega rastu te da je dio npr. rasta cijena nekretnina je parkiranje viška likvidnosti zbog natiskanog novca.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.