CROPIX: Damjan Tadic / CROPIX

Važna obavijest iz Mirovinskog: Evo što morate dostaviti da ne ostanete bez jednokratnog dodatka

Autor: Milan Dalmacija

Oko 720.000 umirovljenika ostvaruje pravo na jednokratni dodatak kojim se ublažavaju posljedice povećanja životnih troškova zbog inflacije. Dodatak je već dobilo 637.738 onih koji primaju hrvatsku mirovinu.

Osim njih, na jednokratni dodatak pravo imaju još i umirovljenici koji primaju mirovinu temeljem ostvarenog staža u Hrvatskoj i inozemstvu, primatelji isključivo inozemne mirovine i osobe koje su ostvarile staž u inozemstvu, ali im on nije priznat prilikom izračuna mirovine. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ih podsjeća da do kraja ovog mjeseca trebaju predati dokaz o primitku punog ili djelomičnog iznosa mirovine iz inozemstva.

Tri načina prijave

Taj dokaz može biti potvrda banke, ali i izvadak iz bankovnog računa na kojem se vidi uplata neto iznosa mirovine za rujan ove godine. Potvrdu ili izvadak moguće je dostaviti HZMO-u putem online obrasca ili tiskanice.

Kad će mirovine za listopad: Imamo dobru vijest za umirovljenike

Za razliku od online obrasca kojeg je dovoljno popuniti iz udobnosti vlastite fotelje, tiskanicu popunjenu rukom ili na računalu, umirovljenici koji primaju mirovinu iz inozemstva trebaju dostaviti poštom, a mogu i osobno doći u najbližu ispostavu HZMO-a u mjestu prebivališta. Uz tiskanicu, trebaju dostaviti i jedan od dva dokaza o primitku mirovine, potvrdu banke ili izvadak iz bankovnog računa. Ponovit ćemo da to moraju učiniti do 30. studenog.

Ali, to nije sve. Oni koji primaju mirovinu isključivo iz inozemstva HZMO-u trebaju dostaviti i broj računa otvoren u banci u Hrvatskoj. Uz to, pred njih je postavljen još jedan uvjet za dobivanje dodatka. Oni, naime, trebaju imati prijavljeno neprekidno prebivalište u Hrvatskoj u trajanju od najmanje tri mjeseca prije donošenja Vladine odluke o isplati dodatka.
Foto: Pixabay/Ilustracija

Četiri platna razreda

Još sredinom rujna Vlada je donijela odluku o isplati šestog jednokratnog dodatka umirovljenicima s mirovinama do 700 eura. Od ranije su zadržana četiri platna razreda, ali su zbog usklađivanja mirovina povećane i svote dodataka. Primatelji mirovina iz inozemstva na dodatak mogu računati u prosincu.

Tako su oni s mirovinama do 300 eura dobili 160 eura dodatka. S obzirom na to da je dodatak već isplaćen primateljima hrvatske mirovine, ovaj je iznos dobilo 88.640 osoba. Oni s mirovinama između 300,01 i 435 eura dobivaju 120 eura dodatka, koji je već sjeo na ruke 216.959 osoba.

Umirovljenicima slijede nikad više mirovine: Evo tko će dobiti pomoć od 170 eura
Dodatak od 80 eura namijenjen je svima koji imaju mirovine između 435,01 i 570 eura, a već ga je dobilo 207.847 umirovljenika. Najnižu svotu dodatka, od 60 eura, dobila su 124.292 umirovljenika s mirovinama između 560,01 i 700 eura. Isti iznos bi trebali dobiti i primatelji inozemnih mirovina u spomenutim iznosima.

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.