Varga: nema privatizacije zdravstva, to su podmetanja

Autor: Hina

Ustvrdio je kako je dužnost osigurati kontinuitet hrvatskog modela zdravstva, koji postoji od 1922. godine, te da je na djelu bitka protiv "razbijanja" i privatizacije zdravstva, pa i izmjenama zakona koje učvršćuju model solidarnog, javnog i egalitarnog sustava.

Ministar zdravlja Siniša Varga u subotu je iz Splita, gdje je sudjelovao na promociji Nacionalnih preventivnih programa ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva, građanima poručio da neće biti privatizacije u sustavu zdravstva, a priče o tome nazvao je namjernim podmetanjima.

Varga je naglasio kako je najveća snaga hrvatskog zdravstvenog sustava u 74.000 zaposlenih, koji daju značajne iskorake u liječenju bolesti, i to s izrazito malom svotom novca.

“Imamo samo 512 eura po glavi stanovnika, to je četiri puta manje od europskog prosjeka. Uspijevamo dosezati, a u nekim segmentima dosežemo i nadilazimo europska dostignuća. Živimo otprilike skoro toliko koliki je i europski prosjek. Pobol stanovništva i uspjesi liječenja su u rangu europskih zemalja, koje značajno više ulažu u sustav zdravstva. S izlaskom iz riznice i s poboljšanjem gospodarske situacije širimo usluge, poboljšavamo sustav zdravstva i čuvamo javni zdravstveni sektor”, poručio je Varga.

Za zahtjev Splitsko-dalmatinske županija da se odustane od izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju po hitnoj proceduri Varga je rekao kako javna rasprava o tim zakonskim prijedlozima traje od prosinca prošle godine. Tada su, kaže, teze objavljene na internetskim stranicama ministarstvam, a u njima su sve intencije bile vrlo rano poznate.

“U tijeku izrade stručnih podloga za same izmjene i dopune zakona konzultiran je veliki broj stručnjaka u Hrvatskoj. Od 14. travnja ove godine su konzultirani i svi dionici u sustavu, službeno je javna rasprava počela 19. svibnja, a jučer je završila. Svi dionici u Hrvatskoj su oduševljeni i jako podržavaju način na koji je javna rasprava održana po pitanju izmjena i dopuna ovih zakona, a ta je javna rasprava bila znatno veća od bilo kojih drugih izmjena zakona u posljednje tri godine”, rekao je.

Varga je istaknuo kako je to što se zakonske izmjene donose u izbornoj godini u skladu s njegovom najavom kada je prije godinu dana dolazio na ministarsku dužnost – da neće biti ministar-maneken, već će provoditi izmjene, dopune i reforme zdravstva. Jedna od sastavnica reforme je, dodao je, i izrada zakonske podloge reformama kroz izmjene i dopune zakona, za čije su provođenje, istaknuo je, u ministarstvu odlučni i čvrsti.

“Imali smo vrlo dobru suradnju s medijima, međutim mediji su također i opozicijske zahtjeve, ali i određena podmetanja revno objavljivali, pa se događala kakofonija u javnosti, dolazilo je do nepotrebnog zastrašivanja naroda. Mi smo se svi maksimalno trudili da to približimo pacijentima da shvate kako se hrvatski zdravstveni model čuva, da se čuva solidarni i javni egalitarni sustav zdravstva, da se osigurava postojeća širina zdravstvenih usluga koje su besplatno dostupne našim pacijentima. Izlaskom iz riznice i postepenim pojačavanjem gospodarstva u Hrvatskoj moći ćemo i novije lijekove, aparate i usluge staviti na besplatnu listu lijekova”, naglasio je Varga.




Ustvrdio je kako je dužnost osigurati kontinuitet hrvatskog modela zdravstva, koji postoji od 1922. godine, te da je na djelu bitka protiv “razbijanja” i privatizacije zdravstva, pa i izmjenama zakona koje učvršćuju model solidarnog, javnog i egalitarnog sustava.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.