Foto: Dnevno.hr

Uzgajivačima kojima su ubijene svinje isplaćena naknada: Evo o kojim se iznosima radi

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je isplatilo novi krug potpora uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge.

Tako je za 74 uzgajivača svinja isplaćeno gotovo 562 tisuće eura, čime je do danas ukupno isplaćeno 3.9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja.

“Temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge i Odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije, Ministarstvo poljoprivrede je danas isplatilo novi krug potpora”, navodi se u priopćenju.

U pripremi sljedeći krug isplata

“Potpore su isplaćene za 74 uzgajivača svinja. Ukupni iznos isplaćenih potpora u ovome krugu je 561.852 eura, čime je do danas ukupno isplaćeno 3.9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja”, najnoviji su podaci Ministarstva.

Zašto Slavoncima ubijaju tolike svinje? Razlog zbog kojeg ne smiju preživjeti je mučan

Ističu i kako je u pripremi sljedeći krug isplata za novih 270 uzgajivača kojima su uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge svinje usmrćene ili su uginule.
Iz Ministarstva su u priopćenju izvijestili i kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima danas u Slavonskom Brodu na temu aktualnog stanja s afričkom svinjskom kugom održala sastanak u nazočnosti župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića, predsjednika Udruge svinjogojaca Brodsko-posavske županije Željka Kucjenića te predstavnika sektora i ovlaštenih veterinara.

Ministrica zahvalila veterinarskoj struci

“Na sastanku je ministrica Vučković izrazila zahvalnost veterinarskoj struci i odgovornim posjednicima na predanom radu i zalaganju koji su rezultirali zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom na području ove županije te najavila novi sastanak po pitanju afričke svinjske kuge i nastavak suradnje sa svim dionicima u suzbijanju ove bolesti”, navodi se u priopćenju.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX, ilustracija

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju i kako su od prošlog tjedna u e-savjetovanju tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge, koji su ukupno vrijedni osam milijuna eura.
Riječ je o nacrtima programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijednosti pet milijuna eura, potom potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge vrijednosti dva milijuna eura te nacrtu programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti jedan milijun eura.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.