Uzgajaju u dvorištu slatku životinju i mjesečno solidno zarade: Kilogram košta četiri do pet eura

Autor: Dnevno.hr

Iako je uzgoj životinja često stresan, težak i naporan, ne mora uvijek biti takav. Postoje životinje koje je lako uzgajati, a time je lako i zaraditi. Jedna od njih su i kunići. Njih uglavnom obožavaju djeca pa često završe kao kućni ljubimci, no oni mogu poslužiti i za stjecanje zarade. Postoje vrste koje se uzgajaju zbog mesa, krzna, razmnožavanja ili natjecanja.

Zečetina je poznati gurmanski specijalitet zbog niske količine masi i kolesterola te velike količine bjelančevina. Što se tiče rasploda, kunići se razmnožavaju tijekom cijele godine, osim kad temperature prijeđu 30 stupnjeva, piše Kurir. Za što bolje rezultate poželjno je početi s uzgojem jednog mužjaka i tri ženke.

U jednom okotu može biti do osam mladunaca, koji postižu spolnu zrelost oko petog mjeseca života. S obzirom na to da se ženke kote sedam ili osam puta godišnje, svaka od njih može okotiti između 50 i 80 mladunaca. Mladunčad se drži s majkom šest tjedana, nakon čega ih je potrebno toviti dok ne dosegnu masu od tri kilograma, za što je dovoljno tri mjeseca.

KUNIĆ U UMAKU: Uživajte u mekanom i laganom mesu s domaćim njokima!

Niski rashodi i puno brige

Na kunićima se može solidno zaraditi. Cijena jednog za uzgoj kreće se između četiri i sedamnaest eura. Za kilogram kunećeg mesa je također moguće dobiti oko četiri do pet eura. Farma s 50 ženki, po tvrdnjama uzgajivača, može donijeti mjesečni prihod od 500 eura.

Što se tiče rashoda, oni nisu veliki. Oko 10 kilograma granula košta nekakvih pet eura i to je dovoljno za dostizanje tovne težine od tri kilograma. Prehrana kunića je uglavnom biljna pa oni koji imaju livadu ili njivu, mogu proći gotovo besplatno. Od proljeća do jeseni kunići jedu isključivo zelenu hranu, poput djeteline, kupusa, koprive ili maslačka zimi jedu sijeno od tih trava uz dodatak suncokreta ili druge zrnate prehrane, a mogu jesti i svježe povrće i biljke.
Kako u prirodi jedu češće, dovoljno im je ostavljati male količine hrane nekoliko puta dnevno. Time ih se i potiče da češće jedu. Voda im je neophodna, kao i svakoj drugoj životinji. Kod hranjenja povrćem, bitno je da su im dostupne barem tri vrste, kako bi dobili sve vitamine i minerale. Korjenasto povrće, poput mrkve, treba im davati u malim količinama, kao i voće.

Jedino što je kod kunića bitno jest održavati higijenu. Oni su jako čiste životinje, pa je potrebno redovito mijenjati slamu i čistiti izmet. Pri velikim vrućinama, životinje trebaju biti u hladovini s dobrim protokom zraka, a tijekom zime im je potrebna posebna njega. Izmet kunića je vrlo hranjivo gnojivo. Pedesetak kunića može proizvesti 15 kilograma izmeta dnevno, pa je i na tome moguće zaraditi.

Daruvarski zubar popravio zube zecu: Mali Pablo sada može jesti bez bolova
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.