fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

UZ VAUČERE ZA GORIVO STIŽU I ONI ZA HRANU? Marić: ‘Puno stvari se uzima u obzir. Nestašica goriva? Razgovarati ću sa Filipovićem’

Autor: Dnevno.hr

Ministar Zdravko Marić je na poslovnom doručku “Porezna politika u izazovnim vremenima” u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj (AmCham) na pitanja novinara o sveprisutnoj inflaciji, između ostalog podsjetio i na Vladin doprinos njenom ublažavanju putem smanjenja stopa PDV-a na hranu, no i poručio da doprinos trebaju dati i svi ostali.

Marić je rekao kako je u ovom trenutku jako teško reći hoće li inflacija dosegnuti svoj vrhunac i početi se ‘ispuhivati’ u drugoj polovini godine.

“Zbog agresije Rusije na Ukrajinu puno je neizvjesnosti jer su cijene motornih goriva i sirove nafte na visokim razinama. Tu su i poremećaji na tržištu baznih poljoprivrednih proizvoda, koji se jako brzo prelijevaju i na prerađivačku i prehrambenu industriju”, rekao je Marić podsjetivši da upravo hrana predstavlja jedan od većih izazova.


Vlada je prije nekoliko dana za jesen najavila vaučere za gorivo, pa su novinari Marića pitali razmišlja li se i o vaučerima za hranu.

Nestašica dizela

“U kriznim vremenima puno stvari se uzima u obzir”, rekao je Marić dodajući da je ideja vaučera ciljano olakšati inflatorne pritiske socijalno najugroženijima.

“Takve mjere nisu jednostavne ni za osmisliti, a niti provesti, zato nam i treba više vremena pa ne bih u ovom trenutku ništa decidirano rekao ni što se tiče pogonskog goriva ni što se tiče hrane. Na svemu tome između ostalog radimo”, izjavio je Marić.

Na pitanje prijete li Hrvatskoj nestašice goriva, s obzirom na vijesti da su pojedini manji distributeri naftnih derivata počeli zatvarati prodajna mjesta, kao i da na određenim benzinskim crpkama Ine nema dizela, Marić je rekao da nema te informacije, a da će o tome razgovarati s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem.

Rekao je da su se i nedavno pojavile slične informacije o određenim nestašicama na Ininim pumpama, no Filipović je to provjerio i rečeno mu je da do toga nije došlo.

 
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.