Foto: Guliver, Unsplash

Uštedjela 200 eura za mjesec dana: Ničega se nije odrekla, samo je jednu stvar promijenila

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvati koji su otišli na privremeni ili stalni rad u Njemačkoj često se začude kada prvi put odu s prijateljima Nijemcima na ručak ili večeru u restoran. Umjesto da jedna osoba plati obrok za sve, kao što je kod nas najčešće slučaj, tamo svatko vadi svoj novčanik i plaća svoje. Nije samo to ono što čudi naše radnike na privremenom radu u Njemačkoj. Ako nakon obroka ostane vina, piva ili hrane, oni će ljubazno zamoliti konobara da im sve spakira za doma.

Njemački način možda je starijim generacijama bio nešto neobično, ali otkako su bivše jugoslavenske republike prihvatile kapitalizam i kod nas se situacija polako mijenja. Mladi ljudi koji više od polovice svoj plaće daju za stan u najmu sve se više ponašaju poput Nijemaca, a sve manje poput Balkanaca.

Jedna Beograđanka je tako za srpske medije rekla da je odlučila više živjeti kao Njemica, a manje kao Srpkinja, te je na taj način samo prošlog mjeseca uspjela uštedjeti 200 eura.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Svakog dana potroše skoro 10 eura

“Prvo, sve moje kolege kupuju doručak u pekari, svako jutro na to troše najmanje 250 dinara (2,13 eura). U vrijeme ručka naručuju hranu, a prosječna cijena obroka je oko 500 dinara (4,26 eura). Oni tako dnevno potroše 750 dinara (6,39 eura) samo za hranu. A gdje je nešto slatko, pa kava. Kad se sve izračuna, svakog dana na poslu potroše najmanje 1.100 dinara (9,39 eura)“, objašnjava ona.

Umjesto da svakog dana na poslu dva puta dnevno žuri u pekaru, ona doručkuje kod kuće, dok ručak sprema doma i nosi na posao.

“Za razliku od drugih, ja znam što jedem. To je hrana koju sam pripremila na zdrav način i nemam grižnju savjesti što jedem i ne riskiram jesti nešto što bih mogla ne kao”, govori.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Problem kava na radnom mjestu

Na pitanje kako je riješila problema kava na radnom mjestu kaže da od doma nosi instant kavu i napravi je u uredu.
“Ista je kao ona u kafiću. U vruću vodu ulijem instant kavu, dodam mlijeko i eto…”, kaže.

Hrvatskoj obitelji uspjelo nemoguće: Žive bez minusa, kredita i duga, otkrivaju u čemu je tajna
Ova djevojka je na taj način u studenom uštedjela nešto više od 1000 dinara, što je oko 200 eura na mjesečnoj razini. Na pitanje što je napravila s tih 200 eura, kaže da ih je odlučila neko vrijeme ne trošiti.

“Planiram tako štedjeti cijelu godinu, pa iduće zime idem s dečkom na egzotično putovanje, usred zime! Onda će se svi pitati odakle mi novac”, zaključila je ova Beograđanka.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.