Foto: Josko Ponos / CROPIX ILUSTRACIJA

Uskoro možda nećete moći na bolovanje koliko vas volja: Jedna promjena bi mogla naljutiti mnoge

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U posljednjoj godini zabilježen je značajan pad stope privremene nesposobnosti za rad (PNR) u Hrvatskoj, pokazuje izvješće o radu HZZO-a za 2023. godinu. Nakon desetogodišnjeg kontinuiranog rasta, stopa bolovanja je smanjena na 3,68 (na tisuću radno aktivnih osiguranika), što predstavlja pozitivan preokret u trendu.

Unatoč tomu, stopa PNR i dalje je viša nego prije deset godina, no prekid negativnog trenda donosi olakšanje. Razlozi za ovaj preokret leže i u slabljenju pandemije koronavirusa te trendu masovnog zapošljavanja stranih radnika u zemlji, čije uključivanje u radnu snagu pokazuje značajan utjecaj na smanjenje broja radnika na bolovanju.

Podaci o broju stranih radnika u Hrvatskoj još nisu potpuno jasni, no procjenjuje se da čine oko 10% zaposlenih. Njihov relativno manji interes za korištenje bolovanja, uz činjenicu da su mlađi i manje osjetljivi na radne uvjete, dodatno su utjecali na smanjenje stope bolovanja.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Traže skraćivanje vremenskog roka bolovanja

Uz gospodarski rast posljednjih godina, povećanje primanja zaposlenika i ukupan broj zaposlenih također su doprinijeli smanjenju stope PNR. Porast plaća povećava prihode HZZO-a, ali i troškove poslodavaca zbog povećanih doprinosa za zdravstveno osiguranje.

SMIJEMO LI NA BOLOVANJU U DUĆAN? HZZO otkrio pravila; ‘Puno toga ovisi o liječniku…’

Unatoč pozitivnom trendu, poslodavci i dalje osjećaju teret troškova bolovanja. Nedavne izmjene zakonodavstva prebacile su teret dokazivanja potencijalne zlouporabe bolovanja na poslodavce, što je dovelo do poziva na razmatranje povratka na raniji zakonodavni okvir.
Iz Hrvatske udruge poslodavaca traže da se skrati vremenski rok bolovanja koji oni plaćaju (sada je 42 dana i duži je u odnosu na gotovo sve druge članice EU), kao i da ih se izjednači s HZZO-om pri plaćanju naknade bolovanja.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.