Foto: Unsplash

Uskoro bez kruha i mlijeka u kvartovskim dućanima: Mali vlasnici trgovina uputili apel Vladi

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) je uputila zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u vezi s cijenama proizvoda unutar posljednjeg paketa mjera, sugerirajući da cijene proizvoda ograniče na temelju marže subjekata, umjesto da se postavlja finalna cijena proizvoda. Ova inicijativa ima za cilj olakšati konkurentnost malih trgovaca koji često ne mogu nabaviti proizvode po istim cijenama kao veliki trgovački lanci.

Neki proizvodi koji su obuhvaćeni Vladinom Odlukom o ograničavanju cijena imaju više nabavne cijene od propisane maksimalne krajnje cijene.


Foto: Unsplash

“Mali trgovci su na ovaj način stavljeni još u nepovoljniji položaj u odnosu na velike trgovačke lance koji imaju puno manje nabavne cijene. Tako pojedini mali trgovci odlučuju povući pojedine proizvode obuhvaćene Odlukom s polica, jer trpe izravne gubitke imajući ih u ponudi. Također, situacija u kojem je finalna cijena proizvoda manja od nabavne protivna je samom Zakonu u trgovini koji u članku 64. nepoštenim trgovanjem osobito smatra prodaju robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost”, stoji u njihovom priopćenju.

Traže veću fleksibilnost

Hrvatska obrtnička komora smatra da bi se trebala izmijeniti Odluka o izravnim mjerama kontrole cijena tako da se ograniči marža trgovcima na pojedine proizvode umjesto da se ograničava krajnja cijena proizvoda.

Želite li kupiti stan, pričekajte: Na pomolu velika promjena, ovo nije viđeno godinama

Također, Komora je tražila da se omogući obrtnicima i poduzetnicima da samostalno određuju radno vrijeme svojih prodajnih objekata, posebno naglašavajući obrtnike koji posluju na grobljima i svetištima povezanima s crkvama i suvenirnicama. Ovi obrtnici se često orijentiraju na dane kada građani najviše posjećuju ta mjesta, kao što su nedjelje i blagdani, stoga traže veću fleksibilnost u radnom vremenu kako bi održali poslovanje.

 
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.