Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

UNATOČ ZABRANI OTVARAJU LI SE TERETANE? Očajni vlasnici: ‘Nisu nas otvarali pa nas neće ni zatvarati! Dosad smo slušali, ali sada je dosta’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Iako su se ugostitelji nadali kako će se od 1. veljače otvoriti terase, a vlasnici teretana i fitness klubova da će im se konačno vratiti klijenti koji drže do vježbanja i svog zdravlja, to se ipak nije dogodilo.

Blaga relaksacija mjera znači povratak učenika od 5. do 8. razreda u škole što znači da će od ponedjeljka svi učenici osnovnih škola pratiti nastavu u živo te omogućavanje većeg broja sportskih aktivnosti na otvorenom. Uz to, dopustit će se treniranje na bazenima te u balonima, jer u Nacionalnom stožeru smatraju da je tamo smanjena mogućnost zaraze.

Čim je postalo službeno da fitness centri, teretane i ugostitelji do daljnjeg ostaju zatvoreni, počeli su se javljati ogorčeni vlasnici i zaposlenici tih sektora. Unatoč zabrani rada neki su najavili da se, neovisno o odlukama Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 1. veljače ipak otvaraju, piše Jutarnji.hr.

“Naše firme i sportske udruge nije otvorio ni stožer, a ni Vlada RH, tako da nemaju pravo ni zatvarati. Dosad smo slušali, ali sad je dosta. Od 1. veljače 2021. otvaramo vrata našeg centra, pa da vidimo što će se dogoditi”, rekao je za Jutarnji list Alen Preldžić, vlasnik, osnivač i predsjednik stožera Kondicijskog centra Spartak. Pojasnio je kako novca više nemaju, tako da je to jedina opcija.

“Imamo nekih 200 kvadrata i moći će dolaziti samo naši članovi, prema kvadraturi može biti devet osoba plus trener. Svi će imati masku, dezinficijensi će biti dostupni i pridržavat ćemo se svih mjera. Želimo pokazati da mi nismo izvor zaraze”, istaknuo je Preldžić.

Na upit što ako dođu inspektori i ispišu kazne, napomenuo je kako je to sve što se može napraviti jer naplatiti se s računa ne može jer novca nema.

Iz Stožera ističu kako je “zakon jasan! Sve se radi zbog zaštite zdravlja i pokušava se balansirati na najbolji mogući način. Nažalost, u ovom trenu to znači da neke djelatnosti ostaju zatvorene”.




Oglasili su se i iz udruge Glas poduzetnika i zaključili da je odluka Vlade diskriminatorna jer kafići ne mogu prodavati kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice.

“Razočarani smo odlukom Vlade RH. Mnogobrojni sektori bilježe ogroman pad prometa, a poduzetnici i obrtnici dali su svoje ušteđevine kako bi spasili barem dio poslovanja, a sada su došli do kraja. Epidemiološke mjere se nastavljaju, a o ekonomskim mjerama ni riječi”, navode u UGP-u.

Reagirao je i čovjek zaslužan za razvoj fitnessa u Hrvatskoj Orlando Lopac, koji se pisano obratio članovima neformalne inicijative fitness zajednice i naglasio da unatoč svoj dokumentaciji i pokušaju uključivanja nikad nitko od njih nije pozvan na razgovor.




“U pravnom smislu, u nekom duljem vremenskom periodu vidjet će se što će donijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti odluke o produljenju obustave rada od 8. siječnja 2021. do 31. siječnja 2021. predan u utorak 26. siječnja 2021. primarno sa svrhom i ciljem kako bi se u slučaju pozitivne ocjene dobila pravna i zakonska osnova sprečavanja moguće budućih, novih, neosnovanih i neutemeljenih zabrana rada, otvorila opcija traženja dodatnog financijskog obeštećenja izgubljenih prihoda i, naravno, bezuvjetno skinula trenutno važeća zabrana rada..”, naglasio je Lopac.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.