Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Umrli su vam roditelji, a vama su ostavili dugove? Odvjetnik savjetuje: ‘Ovo morate napraviti’

Autor: Ivana Jurišić

Na Facebook grupi “Blokirani i ovršeni postanite odblokirani” često se mogu pročitati pitanja u kojima građani, u strahu da zbog kredita i dugova prethodne generacije ne uđu u dužničko ropstvo, pitaju mogu li se odreći cijelog ili dijela nasljedstva. U državi u kojoj je pravosuđe u kolapsu i gdje se na presude ponekad čeka i desetljećima, nije nikakvo čudo.

Tako je jedna djevojka postavila pitanje o dugovima nakon smrti roditelja:


“Mogu li se odreći nasljedstva jer mi roditelji imaju kredite pa da to ne padne na mene”, stoji u njezinom pitanju.

Zakon o nasljeđivanju

U Zakonu o nasljeđivanju piše kako se nasljednik može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donošenja prvostupanjske odluke. Važno je napomenuti da odricanja od nasljedstva ne vrijedi samo za njega, već i za potomke onoga koji se odrekao, ako odricatelj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime. Ako su odricateljevi potomci malodobni, za ovo odricanje nije potrebno odobrenje tijela nadležnog za poslove skrbništva.

Foto: Pixabay

Ipak, to znači da se svatko odreći nasljedstva. Zakon jasno ističe kako se nasljedstva ne može odreći nasljednik koji je raspolagao nasljedstvom ili nekim njegovim dijelom te mjere koje jedan nasljednik poduzme samo radi očuvanja ostavine, kao i mjere tekuće uprave, ne lišavaju ga prava da se odrekne nasljedstva.

Nasljedstva se može odreći i prije smrti, ako je riječ o osobi koja može samostalno raspolagati svojim pravima. Tako se potomak može ugovorom s pretkom odreći nasljedstva koje bi mu pripalo nakon smrti pretka. Isto vrijedi i za slučaj kad se bračni drug odriče nasljedstva koje bi mu kao bračnom drugu pripalo nakon smrti njegova bračnog druga.

Ugovor o odricanju od nasljedstva valjan je samo ako je sastavljen u pisanom obliku i ovjeren od suca nadležnog suda ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku.

Odričete se ne samo u svoje ime

Odvjetnik Zvonko Kristović kako se ne može djelomično odreći od nasljedstva, te onaj koji se odriče mora odlučiti odriče li se samo u svoje ime ili i u ime svojih nasljednika.

Što se tiče samih dugova, odvjetnik ističe kako nasljednik nasljeđuje dugove do visine vrijednosti imovine koju je naslijedio.
Je li se bolje vjenčati ili živjeti u divljem braku? Odvjetnik ima savjet: ‘Ovo bih svima preporučio’

“Ako ste naslijedili neku glupost koja vrijedi 100 eura, a dug je bio milijun eura oni će vas zadužiti. Tu je važno da prigovorite kako ne biste odgovarali za tuđe dugove. Znači, ako vam netko kaže da mu platite očeve dugove, vi morate reći: “Vi kažete da očevi dugovi jesu milijun eura, ali ja sam naslijedio tisuću i ja prigovaram i odgovaram samo za tisuću eura”, objašnjava Kristović.

U budućnosti problem mogu biti dugovi kojih nasljednici nisu svjesni na ostavinskoj raspravi, a koji se mogu pojaviti naknadno. U tom slučaju, nasljednik bi se mogao naći u velikim problemima.

“Ako ste već prihvatili nasljedstvo na ostavinskoj raspravi, vi ste odgovorni i za dugove, bez obzira na to kada saznate za njih”, zaključuje Kristović.
 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.