fbpx
Foto: Vojko Basic / CROPIX

UMIROVLJENICIMA REKORDNO POVEĆANJE MIROVINA, ALI… Krajem godine stižu i važne promjene

Autor: Dnevno.hr

Za umirovljenike stižu dobre vijesti. Naime, ove godine smiješi im  se rekordno povećanje mirovina u dva kruga usklađivanja, a isto tako zakonodavci pripremaju povoljnije uvjete za obiteljske mirovine. Može se očekivati i povećanje najniže mirovine.

Iako će se precizni podaci o povećanju znati tek u srpnju, kad se objave podaci o stopama inflacije i prosječnoj plaći, izvjesno je da će povišica biti značajna te se govori da bi se mogao nadmašiti rekord iz 2008.godine, kad je rast iznosio 4,05 posto.

Kako je saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper rekao za Mirovina.hr, drugo ovogodišnje usklađivanje trebalo bi iznositi oko 5,75 posto, što znači da bi prosječna mirovina od 2701 kunu porasla za oko 155 kuna.


Podsjetimo, formula za usklađivanje mirovina je 70 i 30, ovisno o tome koji je indeks povoljniji. Kako je trenutno viša stopa inflacije, udio inflacije će iznositi 70 posto, a rasta plaća 30 posto. Kad se uključi indeksacija iz prvog dijela godine, koja je iznosila 2,24 posto, ukupan porast mirovina u ovoj godini mogao bi dosegnuti oko osam posto.

Velik rast mirovina neće pokriti rast cijena

No, problem je ako inflacija nastavi rasti, ni ovo nominalno velik rast mirovina neće pokriti rast cijena. Što znači da će kupovna moć većine umirovljenika vjerojatno biti manja nego prošle godine unatoč rekordnoj povišici mirovina.

Osim toga ovih se dana očekuje se i dugo očekivani prijedlog zakona o obiteljskim mirovinama. Riječ je o najvećem reformskom zahvatu u ovom mandatu Vlade, i prema njemu korisnici obiteljske mirovine moći će zadržati svoju mirovinu i koristiti dio mirovine preminulog partnera. Do sada je to funkcioniralo na način da partner je mogao birati između svoje i 70 posto mirovine preminulog partnera.

Ali još nije poznato koliki bi dio mirovine bio nasljedan, ne se govori da neće biti jedinstvenog postotka, nego će on ovisiti o visini mirovine preživjelog partnera, odnosno što niža mirovina, veći postotak nasljeđivanja i duljini korištenja mirovine preminulog partnera, što je mirovina dulje korištena, postotak nasljeđivanja bio bi manji.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.