CROPIX: Damjan Tadic / CROPIX

Umirovljenici dobili vijest koju su dugo očekivali: Objavljeno kada kreće isplata za listopad

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U petak, 17. studenog započinje isplata nacionalne naknade za starije osobe koju će dobiti 7.143 osoba. Ova naknada odnosi se na osobe koje posjeduju otvorene račune u poslovnim bankama, a ukupni iznos od 859.612,03 eura osiguran je iz Državnog proračuna, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Foto: Pixabay

Prema podacima HZMO-a, 64,52 posto korisnika čine žene, dok je udio muškaraca 34,48 posto. Uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe uključuju da hrvatski državljanin ima najmanje 65 godina, stalno prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva, te da ne bude korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju. Ostali uvjeti uključuju prihod koji ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade i da nisu korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, niti su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili doživotnom uzdržavanju.


Propisani uvjeti

Pravo na nacionalnu naknadu pripada od dana podnošenja zahtjeva, uz ispunjenje svih propisanih uvjeta. Korisnicima mirovine pravo pripada od prvog dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, dok korisnicima zajamčene minimalne naknade pravo pripada od prvog dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Od 1. siječnja mijenjaju se pravila za umirovljenje: Evo s koliko ćete godina moći u mirovinu

Iz HZMO-a poručuju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem putem sustava e-Građani.

 

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.