Foto: Darko Tomas / CROPIX

Umirovljenica već pet mjeseci ne može do mirovine: Zbog jedne greške joj sve blokirali

Autor: M.D.

Mirovina se obično smatra zahvalom za odrađeni radni vijek, no riječ je zapravo o socijalnoj mjeri kojom bi se, barem po definiciji, trebalo spriječiti siromaštvo u starosti. Novac kojeg ljudi dobiju nakon odrađenog radnog vijeka u pravilu je znatno niži od njihovih plaća. Stoga ne čudi da je svaki novčić bitan, pogotovo kad su životni troškovi, hrana, lijekovi i režije sve skuplji.

No, banka preko koje se mirovina isplaćuje na račun može blokirati mirovinu ne samo zbog ovrhe, već i zbog sumnje u pranje novca. To se dogodilo jednoj 73-godišnjakinji iz središnje Srbije, koja je odjednom prestala dobivati svoj novac.

“U studenom prošle godine poslali su mi dopis da odgovorim imam li prijatelje, rođake u inozemstvu, neke veze s Maršalskim Otocima, Papuom Novom Gvinejom, kao da ja poslujem s inozemstvom. Nisam odgovorila i 11. siječnja su mi blokirali penziju. Sin, koji radi u Beogradu, odnio je moju staru osobnu kartu jer sam ja jedva pokretna. Nisu je prihvatili jer je istekla”, objasnila je umirovljenica novinarima beogradske Politike.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ostala bez prihoda

Osim što je teško pokretna, a osobna iskaznica joj je istekla, umirovljenica je u problemima jer nije dobila već pet mirovina. Ostala je tako bez svih prihoda. Trenutno je uzdržava sin. Ogorčena je, jer smatra da je mirovina njeno ustavno pravo i dodaje da se banka ponaša kao nečiji izvršitelj te joj oduzima prihode.

“Posebno me vrijeđa što mi banka svakog mjeseca naplaćuje 150 dinara (1,28 eura) za održavanje tekućeg računa. Znači, odblokiraju račun da bi uzeli te pare, pa ga ponovo blokiraju. Što da radim? Da angažiram odvjetnika da ih tužim”, upitala se.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da upitnici koji su vezani za sprječavanje pranja novca ne moraju i ne trebaju biti jednaki za sve klijente. Tvrde da ih je banka dužna prilagoditi pojedinim kategorijama, primjerice umirovljenicima.

Foto: CROPIX

Svi su pogriješili

Među obvezama propisanima Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma je prikupljanje podataka od klijenata prilikom uspostavljanja ugovornog odnosa te njihovo ažuriranje tijekom trajanja tog ugovora. Tako banke imaju pravo, ovisno o procjeni financijskog rizika klijenta, zahtijevaju dostavljanje pojedinih podataka i popunjavanje upitnika.
Ovi Hrvati su mirovinski bogataši: Ima ih više nego što mislite, a neki su vrlo poznati

“Međutim, to ne znači da ti upitnici moraju i trebaju biti istovjetni za sve kategorije klijenata. Banke prema zakonu imaju pravo prikupljati podatke relevantne za sprječavanje pranja novca, koji mogu, na primjer, uključiti i podatke o povezanosti klijenta s osobama u inozemstvu, pri čemu bi, po pravilu, to trebalo prilagoditi kategoriji klijenata u smislu stupnja rizika tog klijenta s aspekta sprječavanja pranja novca, obujma njegovih međunarodnih platnih transakcija, ali i da uzmu u obzir karakteristike klijenta. U ovom slučaju se radi o umirovljenici, invalidu, ranjivoj kategoriji klijenta”, objašnjavaju iz NBS-a.
Banke mogu koristiti i druge oblike prikupljanja informacija, poput telefonskog ili video poziva. No, i građani trebaju imati važeće osobne dokumenta kojima mogu potvrditi svoj identitet, kako bi se spriječile moguće zloupotrebe. Samo ove informacije, bez uvida u konkretne okolnosti svakog slučaja i sagledavanja svih drugih podataka, daju razloga bankama da postupaju na ovaj način.

“Korisnici koji su nezadovoljni postupanjem banke imaju pravo podnijeti prigovor toj banci, a zatim pritužbu NBS-u. To je zakonom uspostavljena, besplatna procedura koja pruža mogućnost korisnicima da riješe problem koji imaju s bankom. Ističemo i da ova procedura u mnogim zemljama ne postoji, već su korisnici upućeni isključivo na sud”, savjetovali su iz NBS-a što bi umirovljenica trebala učiniti.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.