Ilustracija: Pixabay

UGP: ‘Vlada ostavila event industriju, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika na cjedilu’

Autor: S.P.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) želi ponovno upozoriti da se event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nalaze na izdisaju.

U medijima se često može čuti iz Vlade Republike Hrvatske i ministarstava da poduzetnici dobivaju značajnu pomoć. Međutim, potpora za očuvanje radnih mjesta nije dovoljna mjera pomoći za djelatnosti koje imaju pad prometa veći od 90 posto.

“Kao što smo isticali, uz sve ostale probleme, mnogi poduzetnici imaju problema s pokrivanjem fiksnih troškova, podmirivanjem rata kredita i kamata na moratorije koji se nisu produžili zbog izostanka reakcije HNB-a. Stoga su im potrebne značajne mjere i sredstva koja će osigurati nastavak poslovanja i likvidnost tvrtki”, ističu u UGP-u.

Industrije kojima je Nacionalni stožer zabranio rad

Event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika ne mogu raditi duže od godinu dana. Naime, mnogima od njih je Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio rad, kao što je to slučaj u event industriji. Iz UGP-a naglašavaju kako još uvijek nisu dobili odgovor na pitanja koja su postavili vezano uz plan otvaranja i obeštećenja poduzetnika i obrtnika iz event industrije.

Pritom podsjećaju kako su praktično sve druge članice EU obeštetile poduzetnike te osigurale sredstva s kojima mogu nastaviti poslovanje. Primjerice, Francuska je samo za turistički sektor osigurala 28 milijardi eura pomoći i obeštećenja.

S druge strane, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nisu zatvoreni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali poslovanje im je u cijelosti ograničeno mjerama Vlade Republike Hrvatske koja niti jednoj od tih djelatnosti nije osigurala konkretnu financijsku pomoć.

“Putničke agencije nalaze se u velikim problemima zbog toga što bilježe ogroman pad prometa, a ne mogu dobiti sredstva koja bi im osigurala likvidnost. Naime, država je ponudila putničkim agencijama državna jamstva za kredite, ali banke odbijaju zahtjeve putničkih agencija za kredite. Osim toga, putničke agencije trebale bi vratiti novac klijentima od vouchera. Međutim, vlasnici putničkih agencija nemaju sredstava s kojima bi mogli vratiti novac klijentima. Ono što će se uskoro dogoditi je da će vlasnici morati zatvoriti agencije, zaposlenici će ostati bez posla, a klijenti će ostati bez novca”, ističu u UGP-u.




Povremeni prijevoz putnika ima neriješene probleme s leasing kućama i moratorijima

Povremeni prijevoz putnika djelatnost je koja se nalazi u velikim problemima zbog neriješenih problema s leasing kućama i moratorijima. Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izigrali su sva obećanja koja su dali povremenom prijevozu putnika. Iako su predstavnici UGP-a sudjelovali na dogovorima s ministrom Olegom Butkovićem, model obeštećenja i bespovratnih sredstava koji se dogovorio nije ostvaren. Nakon sastanka pokušava se pronaći model koji nema nikakvog doticaja s onim što se dogovaralo.

Event industrija je na koljenima jer već više od godinu dana nema koncerata, konferencija, sajmova i drugih događanja. U njihovom slučaju Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo turizma i sporta mjesecima smišljaju modele za sigurno održavanje evenata, ali uporno izbjegavaju osigurati sredstva za obeštećenje tvrtki kojima je onemogućen rad.

U UGP-u navode kako osim ove tri velike djelatnosti, tu je još cijeli niz manjih djelatnosti i s njima povezanih subjekata koji su također zatvoreni i onemogućeni u radu i pred propadanjem, poput dječjih igraonica i sajmova na otvorenom.




Već više od godinu dana poduzetnici iz navedenih djelatnosti ne rade, a važno je istaknuti i da ne dobivaju nikakvu pomoć od Vlade Republike Hrvatske. Tvrtke, poduzetnici i njihovi zaposlenici ne mogu opstati na ovaj način. Poduzetnici i obrtnici su u Hrvatskoj nažalost ostavljeni na cjedilu, iako su predstavnicima Vlade uvijek bila puna usta obećanja o pomoći, a pogotovo prije parlamentarnih i lokalnih izbora. Predstavnici Vlade uvijek naglašavaju kako su osigurali sredstva za minimalne plaće kako bi se očuvala zaposlenost, ali moramo još jednom naglasiti da je to pomoć zaposlenicima u privatnom sektoru, a ne ugroženim tvrtkama te da bi nezaposleni jednaku ili veću naknadu dobivali preko HZZ-a.

“Izostanak bilo kakve pomoći za ove tri djelatnosti je najbolji pokazatelj koliko je Vlada RH nesposobna prepoznati potrebe poduzetništva. Dok oni žive u svom matrixu u kojem je svima dobro, neki poduzetnici su se već oprostili s onim u što su ulagali godinama, dok ostale u ovim djelatnostima to tek čeka. Gospodo, morat ćete preuzeti odgovornost za svoje nečinjenje i suočiti se s istinom”, rekao je Marko Slišković, koordinator Odbora za prijevoz udruge Glas poduzetnika.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.