fbpx
Photo: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

UGP: ‘Plesnim klubovima napokon treba dozvoliti rad’

Autor: S.P.

Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) upozoreno je na nelogičnost mjera za pojedine djelatnosti koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, ovaj put na problem sportsko-rekreativnih plesnih klubova, kojima još nije dozvoljen rad, dok se plesne aktivnosti održavaju u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost.

“Iako su se mjere ublažile za teretane, fitness centre i mnoge druge djelatnosti, plesne škole zatvorene su već punih osam mjeseci. Što je još zanimljivije, plesne aktivnosti održavaju se u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost”, piše u priopćenju.

Kao primjere djelatnosti koje su rizičnije za prijenos zaraze, a rad im je dozvoljen, iz UGP-a navode shopping centara, kao mjesta okupljanja u zatvorenom prostoru djece i odraslih koji se često ne pridržavaju epidemioloških mjera, parkove ili javni prijevoz.


Nelogičnost zabrane rada sportsko-rekreativnih plesnih klubova

“Ističemo ove situacije kako bismo prikazali nelogičnost zabrane rada sportsko-rekreativnih plesnih klubova. Smatramo da je nejasna odluka kojom je bračnim parovima dozvoljeno ići na bazen ili voziti se u taksiju, ali im nije dozvoljeno plesati u plesnoj školi ili klubu. Osim toga, djeci je dopušteno druženje u parkovima i rođendaonicama, ali ne i u plesnim školama”, navodi se u priopćenju.

Iz UGP-a ističu da sportski i rekreativni plesni centri imaju dovoljno velike dvorane koje se redovito prozračuju, čiste i dezinficiraju, da plesni parovi na tečaju nose maske i najčešće dolaze iz istog kućanstva, da plesni učitelj ne dodiruje plesače i nemaju fizički kontakt s njima, da učitelji imaju masku na licu i pritom održavaju propisanu udaljenost.

U rekreativno-sportskim klubovima pojedinci plešu i vježbaju sami te ne ostvaruju nikakav fizički kontakt s plesnim učiteljem, već uče plesati vizualno (ponavljanjem pokreta) i auditivno (slušajući učitelja). Kod sportskih plesnih parova koji vježbaju kontakt se ostvaruje isključivo između dvije osobe koje nikada tijekom treninga ne dolaze u bliski kontakt s drugim osobama na treningu ili natjecanju.

“Hrvatski sportski plesni parovi zbog situacije u kojoj im je u potpunosti zabranjen rad redovito odlaze na treninge i sportska natjecanja u susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Italiju gdje se treninzi te plesna natjecanja normalno održavaju”, pišee u priopćenju.

‘Plesni klubovi nisu mjesta izvora zaraze’

Koordinatorica Odbora za sport UGP-a Ivana Ožegović rekla je da udruga nikada nije dobila odgovor na pitanje da im se prilože dokazi da su takva mjesta izvor zaraze.

“Kada smo zahtijevali istraživanja na temelju kojih se donosi odluka o zatvaranju pojedinih sektora, nismo ih dobili. Zašto? Zato što ih nema”, istaknula je Ivana Ožegović.
Iz UGP-a navode kako su “sportsko-rekreativni plesni klubovi neopravdano pogođeni odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog nedovoljne upućenosti u djelatnost”.

“Nakon dugih osam mjeseci, radi se o djelatnosti koja je sada ugrožena. Učitelji sportskog i rekreativnog plesa, licencirani hrvatski i međunarodni plesni suci i plesači traže da se ova djelatnost prestane diskriminirati i da im se što prije omogući rad uz pridržavanje svih epidemioloških mjera”, zaključuje se u priopćenju.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.