fbpx
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, Ilustracija

UGOSTITELJI OD VLADE TRAŽE LEGALIZACIJU NAPOJNICA: Evo koliko će radnici moći primiti bez oporezivanja

Autor: Dnevno.hr

Ministar financija Zdravko Marić nedavno je dobio prijedlog zakonskih izmjena o legalizaciji napojnica koji je sastavila Nacionalna udruga ugostitelja.

U dokumentu se predlaže model prema kojemu bi napojnica bila neoporeziva ako nije veća od 10 posto vrijednosti izdanog računa, dok bi svaki radnik na ime napojnice godišnje mogao neoporezivo primiti 25 tisuća kuna, odnosno nešto malo više od dvije tisuće kuna mjesečno, piše Jutarnji list.

Ugostitelji predlažu da se napojnice oporezuju po stopi od 20 posto u slučaju da iznose više od propisanog cenzusa, i to na primitke radnika koji su veći od 25 tisuća kuna i na pojedinačne napojnice čija je vrijednost veća od 10 posto računa. Isto pravilo bi vrijedilo i za studente zaposlene u ugostiteljstvu kao i za radnike zaposlene putem ugovora o djelu.

Zakonski prijedlog Udruge ne razlikuje napojnicu plaćenu karticom od napojnice plaćene u gotovini, već za obje vrste vrijede ista pravila.

Predsjednica Udruge Jelena Tabak ističe kako se 75 posto računa u ugostiteljstvu plaća ili karticom ili nekim drugim elektroničkim uređajem, pa tako taj problem treba hitno riješiti kako bi se korisnicima omogućilo da konobarima daju napojnicu i kada nemaju gotovine kod sebe.

Prijedlog je u ministarstvo financija upućen još u srpnju, ali ugostitelji od njih nisu još dobili nikakve povratne informacije.

Nacionalna udruga ugostitelja u prijedlogu navodi kako je potrebno promijeniti Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak da bi napojnice dobile novi tretman.

Hrvatska nije jedina zemlja koja ima problema s napojnicama. Nedavno je tako Vrhovni sud u Italiji donio odluku kojoj se trebaju oporezivati napojnice, a to se dogodilo nakon što je otkriveno da je jedna recepcionerka u luksuznom hotelu u godinu dana dobila čak 84.000 eura napojnica.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.