fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

UDRUGA POSLODAVACA DRUGAČIJE VIDI RAST CIJENA! ‘Pogrešan je popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) komentirala je najnovije podatke Eurostata o inflaciji u eurozoni u siječnju. Eurostatovi podaci pokazuju kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju bilježi pad na 12,7 sa 13,1 posto u prosincu 2022. godine.

“Na općenitoj razini, spomenuti pad je snažniji u odnosu na naša očekivanja. Iako tzv. prva procjena ne donosi pregled strukture kretanja cijena po uobičajenoj klasifikaciji, zajednički mjesečni rast cijena hrane, pića i duhana od 1,3 posto je prema našim izračunima znatno slabijeg intenziteta u odnosu na lanjski siječanj, što znači da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim”, ističu u priopćenju.

Rast cijena usluga

Napominju kako je došlo do određenog ubrzanja rasta cijena usluga (1,1 posto mjesečno) u skladu s rastom troška nedostatne radne snage te uslijed odgođene prilagodbe lanjskim poskupljenjima inputa.


Mnoge značajne ekonomije poput Francuske, Španjolske i Austrije i dalje bilježe ubrzanje rasta inflacije na godišnjoj razini. Temeljna stopa inflacije ostala je nepromijenjena na relativno visokoj razini od 5,2 posto. Nakon prosječnih 10,8 posto u 2022., u 2023. očekuje se pad godišnje stope inflacije na 6,5 posto.

“Godišnja stopa inflacije nastavit će padati u narednim mjesecima zahvaljujući slabljenju pritisaka po osnovi cijena energenata (ako ga i bude). Pritom smo prosječnu godišnju prognozu revidirali naniže sa 7,5 posto zahvaljujući znatno povoljnijim očekivanjima u pogledu kretanja cijena energenata kroz drugu polovicu godine.
U ovoj godini također očekujemo pozitivan efekt normalizacije globalnih lanaca nabave, cijena energenata te općenito snažnog usporavanja agregatne potražnje na kretanje cijena dobara”, zaključuju u HUP-u.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.