fbpx
Ilustracija Foto: NikolaCutuk/PIXSELL

UDAR PANDEMIJE NA ŽELJEZNIČKI PROMET: U Hrvatskoj početkom godine vlakovi prevezli za trećinu manje putnika, u Irskoj pad od čak 85 posto

Autor: Adriano Milovan

Pandemija koronavirusa nije bila fatalna samo za zračni promet, nego je ostavila teške posljedice i za željeznički promet. Kako pokazuju novi podaci eurostatističara, željeznički je promet bio u padu diljem EU i u prva tri mjeseca ove godine.
Prema tim podacima, vlakovi u Hrvatskoj u prvom su ovogodišnjem tromjesečju prevezli oko 3,1 milijuna putnika. To je nešto manje od 1,7 milijuna putnika u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno pad za 35 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Rad od kuće i ograničeni lockdown  znatno smanjili broj putnika vlakovima

Glavni razlozi pada broja putnika željeznicom mogu se tražiti u sve raširenijem radu od kuće, kao i u mjerama za suzbijanje koronavirusa. Dodamo li tome i loše stanje željeznica u Hrvatskoj, kao i prebacivanje prometa na autoceste, teško je očekivati da bi rezultat mogao biti drukčiji.
Najmanji broj putnika željeznice su i u Hrvatskoj i u ostatku EU prevezle u drugom lanjskom tromjesečju, koje je obilježio lockdown. Tada je, kako pokazuju podaci Eurostata, u Hrvatskoj vlakovima prevezeno samo oko 1,7 milijuna putnika, što je neusporedivo manje nego u prvom kvartalu prošle godine, kada su vlakovi prevezli gotovo 4,8 milijuna putnika. Nakon ukidanja lockdowna i kakvog – takvog oporavka tijekom lanjske ljetne sezone, donekle se oporavio i promet putnika željeznicom, pa su vlakovi u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine prevezli oko 3,1 milijun putnika, dok je u četvrtom tromjesečju 2020. godine bilo preko 3,5 milijuna.
No, početkom ove godine, dijelom i zbog novog vala koronavirusa i djelomičnog lockdowna, broj putnika je ponovno znatno smanjen. Podataka za drugo ovogodišnje tromjesečje još nema.

Pandemija je u Irskoj i Grčkoj gotovo pokopala željeznički promet, dok je najbolje prošla Slovenija

Iako je pad broja prevezenih putnika željeznicom u Hrvatskoj velik, naša je zemlja po tome prošla bolje od većine drugih članica EU. Najveći pad broja putnika željeznicom, čak 85 posto, u prva je tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto lanjsko razdoblje imala Irska. Za njom slijedi Grčka, s padom od 66 posto u istom razdoblju, te Slovačka, u kojoj je željeznički promet u prvom ovogodišnjem kvartalu srezan za 60 posto.
S druge strane, najmanji pad broja prevezenih putnika vlakovima u prvom je ovogodišnjem tromjesečju imala Slovenija, samo 11 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje. U kategoriju zemalja čije su željeznice najmanje osjetile posljedice koronakrize ulaze, pokazuju podaci Eurostata, i Bugarska i Rumunjska, u kojima je pad broja prevezenih putnika na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio „samo“ 19 posto.
Po svemu sudeći, europske će se željeznice još dugo oporavljati od udara koji je koronakriza ostavila na njihovo poslovanje. Oporavak će ovisiti o nizu faktora, a vodeći bi mogli biti stanje pandemije i pomoć države, ali i EU u cjelini.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.