FOTO: Pixabay

‘Ubijaju’ ih ilegalci s tržnica: HUP od Vlade traži oštrije kažnjavanje preprodaje duhana

Autor: D.R.

U HUP-u je jučer održana prezentacija istraživanja “Mjerenje incidencije pušenja i neoporezivog tržišta duhanskih proizvoda” agencije Ipsos plus koje je napravljeno na zahtjev HUP-ove Koordinacije duhanskih proizvoda, a u cilju što preciznije i potpunije procjene utjecaja tržišta neoporezivih duhanskih proizvoda na tržište tvornički proizvedenih cigareta i oporezovanog brandiranog duhana u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 3183 ispitanika.

Istraživanjem je istražena potrošnja neoporezivog duhana, ali i industrijski proizvedenih cigareta bez porezne markice ili s poreznom markicom iz neke druge zemlje (neslužbena prodaja zemlje). U svrhu praćenja trenda, rezultati istraživanja su uspoređeni s dostupnim podacima iz 2014. godine.

Istraživanje je pokazalo da iako je niža cijena duhanskih proizvoda na regularnim prodajnim mjestima najznačajniji okidač za prestanak pušenja duhanskih proizvoda s neregularnog tržišta, na više od 30% korisnika to ne bi imalo nikakav utjecaj, a dio pušača nije niti svjestan da koristi takve proizvode.

Više od 3/4 pušača neoporezivog duhana, isti kupuje u Hrvatskoj, dok ih 1/5 neoporezivi duhan kupuje u inozemstvu. Većina pušača rezanog duhana ga nabavlja preko preprodavača/na tržnici, te se trend nije mijenjao u odnosu na razdoblje prije 5 godina. U odnosu na 2014. godinu, značajno je veći udio kupovine rezanog duhana na benzinskim stanicama.

Kada je riječ o neoporezivom duhanu, u Hrvatskoj je trenutno najveći problem ilegalni duhan porijeklom iz Hrvatske i drugih zemalja. Puno veći od ova dva izvora je domaći, koji je potpomognut nekim važnim faktorima poput: ekonomskih uvjeta, poreza na duhanske proizvode, neadekvatnih zakonskih temelja, neefikasnog sustava kažnjavanja itd. U zajedničkom je interesu Vlade, legalnih duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima u Hrvatskoj, a jedan od prvih koraka bio je provođenje istraživanja kako bi se utvrdila incidencija pušenja različitih duhanskih proizvoda te veličina i oblici legalnog, odnosno ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda u Hrvatskoj, priopćili su iz HUP-a.

ZNATE LI ŠTO JE ULTRAPASIVNO PUŠENJE? Moglo bi imati stražne posljedice na vaše zdravlje
 

NAJVEĆI MIT ZDRAVOG ŽIVOTA: Nikotin bez sumnje izaziva ovisnost, no je li doista toliko štetan? Čini se da ipak nije
 

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.