U ZADNJIH SEDAM DANA IZ PRODAJE POVUČENI BROJNI SLADOLEDI, GRICKALICE, JOGURTI: Tko je kriv za opasne proizvode na policama naših trgovina?

Autor: Ivana Jurišić

Dukatos jogurt, Snickers, Twix i Bounty sladoledi, samo su neki od proizvoda koji su proteklih sedam dana povučeni iz prodaje. Naime, od 27. srpnja do danas iz trgovina je povučeno čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnji, zbog čega je Marina Novaković Matanić, predsjednica potrošačke udruge iz Karlovca, održala hitan sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Novaković Matanić je nakon sastanka poručila da je zadovoljna sastankom na kojem nisu samo raspravljali o povlačenju hrane, već i o puno širim temama i kako kontrolirati cjelokupno tržište.

Sastanak je održan zbog velikog broja povučenih proizvoda s tržišta, o čemu hrvatske građane svakodnevno izvještava Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Tako je s tržišta povučeno čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnje.

“Kada je riječ o zadnjem pesticidu, on je povučen u cijeloj Europi jer se našao u aditivu koji je proizveden u trećim zemljama”, naglasila je Novaković Matanić.

Na sastanku je dogovoreno da će se u raspravu uključiti i Državni inspektorat, Carinska upravu te Ministarstvo zdravstva koje je nadležno za kakvoću voća koje se primjerice nalazi na tržnici.

Novaković Matanić je istaknula da je njihova namjera zaštititi zdravlje potrošača.




“Razgovarali smo o tim kaznama koje mi predviđamo i za uvoznike i za trgovce”, kazala je Novaković Matanić.

Istaknula je kako su inzistirali na tome da proizvođač odgovara za nepoznate tvari koje se nalaze u njegovim proizvodima, pogotovo ako je još i znao za njihovo postojanje.

“Mi ćemo već danas uputiti naše pismo Državnom inspektoratu i pozvati ih na suradnju. Vrlo uskoro bi trebao biti taj sastanak”, zaključila je Novaković Matanić.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.