U stečaj odlazi tvrtka kojoj je Stjepan Mesić bio predsjednik Nadzornog odbora

Autor: D.G.

Mesić je postao predsjednik NO-a 2010. godine. Na toj je poziciji bio godinu i pola. Ingri to očito nije pomoglo.

Ustavni sud nije uspio zaštititi Ingru od mogućnosti otvaranja stečaja, pa se postupak koji je protiv nje iniciralo Međimurje Viskogradnja ne prekida. To je bit stava iza kojega je u četvrtak stao sudac Ante Galić sa Trgovačkog suda u Zagrebu.

Objasnio je prilično šokiranim predstavnicima Ingre da se odluka Ustavnog suda uopće ne odnosi na taj predmet, piše Poslovni dnevnik. Sudac tvrdi da je Ustavni sud napravio previd te da se na taj predmet primjenjuje stari, a ne novi stečajni zakon. Tako je odlučio da ide dalje postupak za otvaranje stečaja nad Ingrom zbog naplate 6,2 milijuna dolara.

Iako sudac nije rekao što sad slijedi, pitanje je koliko dugo Ingra može odolijevati otvaranju stečajnog postupka. Nalazi se u dugotrajnoj blokadi, a nije htjela zatražiti zaštitu od stečaja kroz predstečajni postupak, te još nije s vjerovnicima postigla dogovor o financijskom restrukturiranju.

Intervenirajući u korist Ingre koja je zatražila da se preispita članak 39. Stečajnog zakona ustavni suci su uoči ročišta naredili sudu da prekine taj postupak. Time je trebala biti otklonjena opasnost otvaranja stečaja sve do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti tog članka zakona.

Inače, bivši je predsjednik RH Stjepan Mesić bio imenovan članom NO Ingre prije isteka šestomjesečnog roka u kojem mu zakon zabranjuje obnašanje takvih funkcija, 2010. godine. Na poziciji je proveo nekoliko godina. Njegove 'veze' očito nisu koristile Ingri s obzirom da je potuzeće završilo na koljenima.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.