Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

U ovu zamku kupnje nekretnina lako je upasti: ‘Zbog neznanja smo izgubili sedam tisuća eura’

Autor: Ivana Jurišić

“U ovom svijetu ništa nije sigurno, osim smrti i poreza”, slavna je rečenica koju je prije više od dva stoljeća izgovorio Benjamin Franklin, poznati američki državnik, filozof, izumitelj, fizičar, ekonomist i književnik. Porezi se moraju platiti, htjeli mi to ili ne, a u slučaju da zaboravite na svoju obvezu državi, ona će vas brzo podsjetiti na to.

Uz porez na dohodak kojim se oporezuje dohodak fizičkih i pravnih osoba, jedan od onih poreza s kojima će se većina ljudi susresti u životu je porez na promet nekretnina.

U ovom trenutku porez na promet nekretnina iznosi tri posto tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze, a taj porez je dužan platiti kupac. Nakon što kod javnog bilježnika ovjerite Ugovor o kupoprodaji nekretnine javni bilježnik će informaciju o tome poslati u Poreznu upravu gdje će obračunati porez koji morate platiti i nakon toga vam poslati rješenje na vašu kućnu adresu.

Foto: Pixabay

U roku od 15 dana dostaviti rješenje

Prije nego što potpišete kupoprodajni ugovor sami možete jako lako izračunati koliko ćete poreza morati platiti državi. Kupite li stan ili kuću u vrijednosti od 200 tisuća eura, državi ćete morati platiti šest tisuća eura, pa to uračunajte u svoj budžet. Mnogi kupci zaborave na to, osobito ako je riječ o kupcima koji prvi put kupuju nekretninu. Misle da ne trebaju platiti porez na promet nekretnina, zaboravljajući da je oslobođenje poreza na prvu nekretninu ukinuto još 1. siječnja 2017. godine.

To se dogodilo našim sugovornicima, Marti i Jakovu, koji su mislili da ne moraju platiti porez na prvu nekretninu, pa su se našli na muci kako doći do dodatnih sedam tisuća eura koliko su trebali platiti porez: “Imali smo sreću pa su nam roditelji posudili novac, ne znam što bismo bez njihove pomoći, u tom trenutku smo bili zaduženi do grla”.

Pri tome treba pripaziti ako je iznos na kupoprodajnom ugovoru niži od onoga koji Porezna uprava ima u svojim tablicama o tržišnim cijenama. Ako Porezna uprava sumnja u iznos iz Ugovora o kupoprodaji, procijenit će predmetnu nekretninu prema svojim tablicama, odnosno vrijednostima te tako utvrditi novu osnovicu za plaćanje poreza.

Obveznik poreza na promet nekretnina dužan je u roku 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina platiti poreznu obvezu, budući žalba ne odgađa izvršenje niti privremenog niti poreznog rješenja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Oslobođeni plaćanja poreza

Građani ne plaćaju porez na promet nekretnina ako su osobe koje stječu nekretnine u postupku vraćanja oduzete imovine i komasacije nekretnina, prognanici i izbjeglice koji stječu nekretnine zamjenom svojih nekretnina u inozemstvu, zaštićeni najmoprimci koji kupuju stambenu zgradu ili stan u kojem stanuju na temelju ugovora o najmu, građani koji kupuju stambenu zgradu ili stan (uključujući i zemljište), na kojem su imali stanarsko pravo ili uz suglasnost nositelja stanarskog prava prema propisima kojima se uređuje prodaja stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Isto vrijedi i za zaštićene najmoprimce koji kupuju stambenu zgradu ili stan u kojem stanuju na temelju ugovora o najmu.

Oslobođene od plaćanje poreza su osobe koje stječu nekretnine u skladu s propisima kojima se uređuje pretvorba društvenog vlasništva u druge oblike vlasništva te bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju kao i  osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.
Agent za nekretnine primijetio novi trend na kojem Hrvati zgrću pravi novac: Svi prelaze na to

 

Oslobađanje od plaćanja i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar

Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija: bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom, bivši bračni drugovi, bivši izvanbračni drugovi te bivši formalni i neformalni životni partneri kada uređuju svoje imovinske odnose.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.