Guliver

U ovoj popularnoj zemlji čistačice zarađuju više od 3000 eura, a pizza majstori žive kao kraljevi

Autor: I.J.

Kanada je jedna od najprivlačnijih zemalja na svijetu za imigrante, a dugo godina je bila posebno privlačna za Hrvate. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske stanovništva Kanade procjenjuje se da danas u Kanadi živi oko 250.000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Najviše Hrvata je nastanjeno u provincijama Ontario, British Columbia, Alberta, Quebec i Manitoba, te u gradovima Torontu, Mississaugi, Vancouveru, Montrealu, Winnipegu, Calgaryu, itd.

Iako su cijene nekretnina veliki kamen spoticanja za mnoge koji žele stvoriti život u Kanadi, ova površinom druga najveća zemlja svijeta nudi široku lepezu poslovnih mogućnosti kao i mogućnost za dobru zaradu.

Kvalitetno obrazovanje

Dok su nekad u Kanadu odlazili Hrvati bez kvalifikacija, danas je odlazi sve više visokoobrazovanih što je prednost na robusnom kanadskom tržištu grada gdje kvalitetno obrazovanje i napredne kvalifikacije otvaraju vrata bolje plaćenim pozicijama, dajući radnicima priliku da se istaknu u odnosu na konkurenciju.

Plaće su više u urbanim središtima kao što su Toronto i Vancouver, a manje u mjestima daleko od velikih gradova. Veliku ulogu u određivanju visine plaće imaju i godine iskustvo, kao i sektor u kojem radite. Kako navodi portal muskarci.rs, plaće medicinskih stručnjaka u Kanadi su na vrhu liste najplaćenijih u svijetu te nisu rijetki medicinski stručnjaci koji zarađuju više od 20.000 eura mjesečno.

Najslabije zarade u području medicine imaju laboratorijski tehničari i tehničari s 4.300 eura, tu su nutricionisti s 4.600, zatim medicinske sestre čija je bruto plaća oko 6.300 eura, a nakon njih su farmaceuti sa svojih 7.900 eura.
Foto: Unsplash

Najveće plaće imaju anesteziolozi

Stomatolozi imaju peteroznamenkaste bruto plaće, oko 12.100 eura, tu su i dermatolozi čija je plaća 22.000, ortopedi koji u prosjeku zarađuju 23.000 eura, a neurolozi 500 eura više, dok najveću plaću imaju anesteziolozi i to 24.400 eura.

Čak i NKV osoblje može računati na dobre plaće u Kanadi.  Tako čistačice mogu zaraditi i do 3100 eura mjesečno, slijede viličari s plaćom od 3300 eura, dok frizeri zarađuju 3700 eura, a zidari 100 eura više. Pekari mogu računati na plaću od 4.050 eura, dok vozači autobusa zarađuju 4.300 eura mjesečno.

Stolari na kraju mjeseca završe s oko 5200 eura, dok su autoelektričari bolji za 100. Na drugom mjestu po zaradama kod obrtnika su automehaničari s 5500 eura, dok su na prvom mjestu lakireri, koji zaraditi 5800 eura na kraju mjeseca.
Plaće ugostitelja u Kanadi

Iako se ugostiteljstvo u Kanadi smatra jednom od slabo plaćenih industrija, ovaj sektor nudi mnoge dodatne pogodnosti. Uz standardne plaće, ugostitelji često imaju priliku dodatno zaraditi putem napojnica, koje mogu činiti značajan dio njihovih ukupnih primanja. Također, česte su i druge pogodnosti poput besplatne hrane ili popusta u objektima u kojima rade, kao i raznih bonusa za dobre rezultate. Barmeni u prosjeku zarađuju 3.600 eura, kuhari 3.800 eura, pizza majstori 4200 eura.

Hrvatski bračni par vratio se razočaran iz Kanade: ‘Ovo je za nas sada obećana zemlja’

IT sektor jedan je od najdinamičnijih i najbrže rastućih sektora u Kanadi. Plaće u IT industriji odražavaju veliku potražnju za stručnjacima u ovom području, kao i važnost tehnoloških inovacija i digitalizacije u ovoj zemlji. Plaće se kreću od 4.600 eura za web dizajnera do 6.500 eura za softverski inženjera.

Usprkos visokim plaćama, troškovi života u Kanadi su iznimno visoki, pa ćete tako u Torontu garsonijeru platiti 1.800 eura mjesečno, a trosoban stan čak 2.800 eura. U drugim, manjim gradovima, cijene najma su niže, ali su istovremeno i plaće niže, pa je životni standard isti.

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.