Foto: Davor Pongracic/ CROPIX/Ilustracija

U ovoj državi radnici mogu dobiti 900 eura na plaću: Trebaju učiniti samo jednu stvar

Autor: Dnevno.hr/M.D.

U vrijeme inflacije svaki euro dobro dođe. Države se na razne načine trude olakšati građanima, a jedan od modela je i smanjenje poreza na dohodak. Ovaj model, koji se primjenjuje u Njemačkoj može donijeti i do 900 eura na plaću.

Nemaju svi pravo na ovu mjeru. Potrebno je prijaviti se u odgovarajućem roku, odnosno do 30. studenog ove godine. Potom Porezni ured odobrava ili odbija pristigle zahtjeve. Onima kojima je zahtjev odobren, poslodavac odmah počinje isplatu veće neto plaće.


Smanjenje poreza ovisi o troškovima

Onaj tko propusti rok za prijavu također može podnijeti zahtjev, ali tek za sljedeću godinu, donosi Fenix-magazin.de. Zahtjev se podnosi putem posebnog portala ili ispunjavanjem papirnatog obrasca.

SVI SU DOBILI POVRAT POREZA OSIM VAS? Iz Porezne uprave objašnjavaju u čemu je problem

Uz to, neće svi koji su se prijavili za ovu mjeru dobiti 900 eura veću plaću. Sve ovisi o visini troškova, koja se određuje posebnim kriterijima. U te troškove spadaju čak i troškovi oglašavanja, ali i izvanredni troškovi. Godišnji minimum dodatnih troškova za ostvarenje prava na smanjenje poreza je 600 eura. Na puni iznos smanjenja poreza mogu računati samo oni koji su prijavili barem 1830 eura troškova.

Mnogi to koriste pa navode troškove edukacije ili pretvaranje svog doma u kućni ured. Ipak, Porezna uprava Njemačke ne priznaje sve troškove pa je potrebno provjeriti popis priznatih troškova.

U Hrvatskoj moguć povrat poreza

U Hrvatskoj ne postoji olakšica koja se tiče smanjenja poreza na dohodak, ali postoji povrat poreza na dohodak koji se vrši jednom godišnje. Prijava se vrši do kraja veljače za prethodnu godinu, a većini građana to automatski čini Porezna uprava.

Pravo na povrat imaju porezni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao takav temeljem poslovnih evidencija, rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvare dohotke kao članovi posade brodova u međunarodnoj plovidbi i porezni obveznici kojima je Porezna uprava naložila naknadno plaćanje poreza na dohodak.
S NESTRPLJENJEM ČEKATE POVRAT POREZA? Pazite da ne ostanete bez svojih eura, Porezna šalje važno upozorenje

Porezna uprava provodi potom poseban postupak utvrđivanja poreza i prireza na dohodak najkasnije do 30. lipnja, nakon čega porezni obveznici imaju pravo na žalbu. Istekom žalbenog roka započinje povrat poreza u iznosu određenom rješenjem koje se šalje na kućnu adresu ili putem sustava e-Građani. Kako bi porezni obveznici mogli izračunati okvirni iznos povrata poreza, pripremljen je i poseban kalkulator izračuna godišnjeg obračuna poreza na dohodak.
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.