Damir Hoyka

U konkurenciji 19 zemalja ETNOLAND u Pakovu Selu osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam

Autor: Sanja Plješa

U konkurenciji među 19 zemalja jugoistočne Europe gdje obitava više od 340 milijuna stanovnika, ETNOLAND Dalmati u Pakovu Selu osvojio je međunarodnu nagradu Big SEE Tourism Award 2020 u kategoriji “kreativna priča i identitet kao doživljaj”.

Nagradu je dodijelio Zavod Big iz Slovenije. Iako se dodjela trebala održati u Ljubljani zbog pandemije koronavirusa održana je virtualno.

“Sretni smo što ovu prestižnu nagradu donosimo u Hrvatsku i Dalmatinsku Zagoru, te činjenicom da je naš projekt prepoznat i na međunarodnoj razini. Ni u teškim vremenima ne smijemo prestati pričati o sebi i o dostignućima naših predaka. Svaki suhozid, svaka bunja i svaki susak su dio nas i imaju priču. A mi je pričamo. Ova nagrada je na ponos svima nama”, rekao je Joško Lokas, vlasnik i idejni začetnik projekta ETNOLAND Dalmati.

Damir Hoyka

ETNOLAND Dalmati ima Etnografsku zbirku u Pakovu Selu koja je upisana u registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske. Na interaktivan i moderan način se posjetitelje upoznaje s identitetom i temperamentom Dalmacije, a za potpuni doživljaj posjetitelja se pripremaju tradicionalne delicije.

Jedna od glavnih okosnica priče je drniški pršut koji u ovim krajevima ima stoljetnu tradiciju. Osim što posjetitelji mogu doživjeti turu s vodičem uživo, priču je moguće i poslušati pomoću audio uređaja. Unutar tematskog parka ETNOLAND se nalazi i Skulptura 3 slavnog hrvatskog kipara Nikole Vudraga. Ponuda tematskog parka ETNOLAND uključuje i sadržaje za djecu, čime se stvara jedinstveni kompleks.
Nakon brojnih nacionalnih nagrada, ovaj tematski park ostvario je i međunarodni uspjeh u konkurenciji zemalja koje uključuju među ostalim Italiju, Austriju, Cipar, Tursku, Srbiju, Crnu Goru, Grčku.

Inače, Zavod Big je jedan od vodećih zavoda za sustavno istraživanje, ocjenjivanje i promociju kreativne snage i poslovnih potencijala jugoistočne Europe, sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija. Zavod Big spaja 19 zemalja i preko 340 milijuna stanovnika. Države koje su uključene su: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Cipar, Češka, Grčka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Turska.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.