Foto: Screenshot/YouTube

U Jugoslaviji nije bilo žene koja ga nije imala: Preko noći je nestao, a danas vrijedi bogatstvo

Autor: Ivana Jurišić

Baby Lasagna učinio je nemoguće i napravio ono što se mnogima prije samo nekoliko godina činilo nemoguće: vratio je tabletiće u modu.

Tako su u nedjelju na doček popularnog pjevača mnogi došli okićeni čipkanim tabletićima koje su uzeli negdje iz maminog i bakinog ormara koji su tamo desetljećima skupljali prašinu.

Dok su se nekoć mogli naći u svakoj kući i služili kao ukras na televizorima, stolovima, foteljama, kaučima, danas ih imaju samo rijetki. Odnosno, tako je bilo dok ih Baby Lasagna nije učinio svojim zaštitnim znakom zbog čega su opet postali popularni među mlađom generacijom.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

‘Ni za svo blago ovog svijeta’

U oglasnicima se prodaju od tri do 400 eura, odnosno o veličini i kompliciranosti izrade, a moguće ih je nabaviti u svim mogućim bojama i oblicima. Ipak, još uvijek ima onih koji svoje tabletiće ne bi prodali za sve blago ovog svijeta, pa makar za njih dobili dobru ponudu.

Tako je jedna Zadranka koja je htjela ostati anonimna na pitanje bi li ikad prodala svoje tabletiće odmah odmahnula glavom: “Ni za živu glavu. To se ne prodaje, to se nasljeđuje”, rekla nam je ova 66-godišnjakinja koja je svoje blago kako mu tepa dobila u miraz od majke i tetke.

“Jedna žena je mojoj prijateljici nudila tisuću eura za heklani prekrivač. ali ona nije imala srca da ga proda”, kaže.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

‘Nisam bila bogata da ih kupim’

Za svoje tabletiće kaže da ih nema puno, ali ih čuva i drži zajedno za starim zlatom koje je naslijedila od majke, ali koje isto nikad ne bi prodala. U ormaru ih drži 15-ak. Sama nikad nije kupila nijedan, jer su joj uvijek bili preskupi.




“Nemam ja puno, nisam nikada bila dovoljno bogata da ih kupim. Ostaviti ću ih jednoga dana kćeri, a pitanje je što će ona napraviti s njima, nikad joj se nisu previše sviđali i svaki put kad bih ja u stanu jedan stavila vani, ona bi ga brzo makla”, priča nam ova umirovljenica koja se udala 1978. godine, kada su mnoge mlade žene još uvijek same heklale svoje tabletiće.

“Ja nisam to nikad naučila, ali dosta je onih koji su znale heklati i sate trošile na svoje tabletiće. Generacija moja majke nije imala novaca da ih kupi, samo bogatije žene su imale dovoljno novaca za kupovanje tabletića. Dalmatinke su uvijek bile siromašnije, više su to imale žene u Slavoniji koja je u to vrijeme bila puno bogatija pa je i bilo više novaca za tabletiće”, zaključuje.

Ovo je prava istina o uspjehu Baby Lasagne: Stručnjakinja secirala neviđen fenomen




Odmah kupuje 10 bijelih tabletića

Da su tabletići sve popularniji, pokazuje i objava koja je osvanila u Facebook grupi “Virtalni pazar Split” u kojoj stoji da jedna Splićanka odmah kupuje 10 bijelih kukićanih tabletića.

Na pitanje zašto tolika želja za tabletićima, autorica je odgovorila da joj trebaju za dekoracije: “Sada su na neki način izvađeni iz sjećanja, a osobno mi se sviđa njihova romantična dekorativnost”, napisala je.

“Moji spremljeni, neka stoje”, “A ja svoje sve bacila…tuga pregolema”, “Prošla vam je Eurovizija”, bili su neki od komentara.

Marko se šokirao zbog dočeka u Zagrebu, detalj ga rasplakao: ‘Mi smo samo klinci’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.