Foto: Pixabay/Ilustracija

U HRVATSKU UŠLO KONJSKO MESO S DEKLARACIJOM TELETINE: Kako je moguće da oni koji su zaduženi za zdravlje hrvatskih građana o tome nemaju pojma?

Autor: Ivana Jurišić

Europol je izvijestio da je u Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom – teletine. Agencija Europske unije za izvršavanje zakonodavstva je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima, no hrvatske institucije o tome ništa ne znaju, izvješćuje RTL.

Eurozastupnica Biljana Borzan je rekla da iako se europski zakoni redovito mijenjaju, poboljšavaju i pooštravaju kako bi spriječili krivotvorenje hrane uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu.

“Mi smo zakone pooštrili na način da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog tko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan.

U akciji nazvanoj OPSON X koja se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Carinska uprava sudjelovala je u akciji, a ista se provodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad osobnim vozilima, kombi vozilima, teretnim vozilima i autobusima kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.




Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat, kaže RTL.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.